Studentia este una din cele mai frumoase perioade ale vietii unei persoane, insa este si etapa marilor decizii, deoarece deciziile luate acum … ne vor marca pe viitor. Si una dintre ele se refera la alegerea traseului profesional. Stim ca resursele financiare sunt o problema pentru multi tineri si deseori se intreaba unde pot apela pentru a putea continua studiile care sa le asigure un viitor stralucit asa cum si-au dorit.

Avem probleme dar ... gasim solutii ...

Cum institutiile financiare se gandesc la fiecare categorie de persoane care le-ar putea "vizita" intr-o zi pentru a "le cere ajutorul", in portofoliul acestora exista si produse destinate studentilor, disponibile atat in lei cat si in alte monede, care ii ajuta sa-si indeplineasca visul oferindu-le solutii avantajoase.

Video TVR1 - Click aici
Video Prima Tv - Click aici

Iar daca v-ati intrebat unde puteti apela pentru un astfel de , noi va prezentam lista bancilor care ofera astfel de produse de creditare pentru studenti:
 1. Banca Comerciala Feroviara - Creditul Primus Student (RON)
 2. Banca Transilvania - Credit pentru Studii (RON, EUR, USD)
 3. BRD - Credit pentru Studii (RON, EUR) si Creditul 10 (RON)
 4. CEC - Credit pentru Studii Postuniversitare (RON)
 5. Leumi Bank - Creditul Excelsior (RON, EUR)
 6. Veneto Bank - Credit pentru Cariera (RON, EUR)
As lua un daca as stii pentru ce l-as putea utiliza ...

Pentru orice tine de studii: plata taxei de scolarizare, transport, cazare, procurare materiale didactice, cheltuieli adiacente studiilor, altele decat taxele de scolarizare, program de Work&Travel.

Si ... inainte de a lua decizia, ar trebui sa stiu care sunt caracteristicile si conditiile de acordare ale acestor tipuri de ...

In functie de politica bancii, se stabilesc conditiile de creditare, insa majoritatea bancilor care acorda astfel de impun urmatoarele conditii:
 • sa fii inscris intr-un program educational de stat sau privat, la zi sau la distanta, la buget sau la taxa, in Romania sau strainatate
 • sa ai venituri cu care poti garanta creditul, insa nu este nici o problema daca nu ai: se accepta si venitul parintilor sau tutorilor legali
 • poti imprumuta o suma mai mare daca aduci si veniturile a maxim 3 codebitori
 • creditul poate fi garantat cu garantii imobiliare sau poti obtine un fara garantii
Iar documentele ... sunt ... esentiale pentru aprobarea creditului ...

Fiecare banca cere solicitantilor anumite documente pentru contractarea creditului. Dintre cele mai importante amintim:
 • act de identitate
 • documente care sa ateste venitul
 • cerere si acord de consultare date
 • certificat de nastere
 • certificate de casatorie (in cazul codebitorului pentru dovedirea relatiei de rudenie)
 • documente doveditoare angajamente de plata (daca e cazul)
 • documente specifice: adeverinta/ factura eliberata de unitatea de invatamant din care reies taxele de studiu, documente justificative pentru cheltuieli legate de studii, altele decat taxele de studiu, costurile de cazare si masa pentru beneficiar, daca este cazul, modalitatea de plata si toate datele necesare efectuarii platii.
 • documente care sa ateste acceptarea/admiterea beneficiarului la institutia superioara de invatamant
Cum ma hotarasc care e cel mai bun pentru mine?

Iti prezentam un top 5 Credite pentru Studii in functie de DAE (costul total al creditului) care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie.

Atentie!
 • Creditele pentru studii se pot acorda pe maxim 10 ani in cazul creditelor fara garantii si pana la 20 ani in cazul creditelor garantate cu ipoteca, in EUR - versus maxim 5 ani pentru orice de cu sau fara garantii!
 • Bancile ofera posibilitatea de a opta pentru acest tip de chiar daca nu obtii venituri, insa poti aduce pana la 3 codebitori care sa vina in completare cu veniturile lor si astfel ai avantajul ca poti contracta o suma mai mare!
 • Poti lua un cu sau fara garantii in functie de suma pentru care optezi!
TOP 5 Credite pentru Studii pe 5 ani – 30.000 RON / 5 ani
Banca / Produs DAE Rata lunara
(RON)
Total de rambursat
(RON)
CEC Bank - Credit pentru Studii Postuniversitare - RON 9,65% 663,03 37.350,42
Banca Transilvania - Creditul pentru Studii- RON 9,67% 624,50 37.569,94
Leumi Bank - Creditul Excelsior - RON 10,26% 615,50 37.829,69
Veneto Banca - Credit pentru Cariera - RON 10,32% 608,29 37.895,24
BRD - Creditul pentru Studii - RON 11,01% 682,98 38.402,43

Care sunt alte criterii de care sa tinem cont cand decidem sa contractam un ?
 • conditiile de eligibilitate impuse pentru aprobarea creditului
 • moneda - se recomanda contractarea creditului in monenda in care se incaseaza veniturile si de asemenea sunt protejati impotriva fluctuatiilor pietei.
 • perioada de creditare - cu cat este mai mare cu atat rata va fi mai mica, insa veti plati o perioada mai mare dobanzi si comisioane bancii
 • tipul dobanzii - fixa sau variabila (care se calculeaza in functie de un indice bancar Robor/Euribor/Libor + marja fixa)
 • tipul ratelor (egale sau descrescatoare): creditul cu egale este mai scump, dar te ajuta sa te incadrezi la un mai mare
 • suma maxima ce poate fi obtinuta
 • garantiile percepute
Sfaturi
 • Informati-va si comparati produsele inainte de a lua o decizie
 • Tineti cont de DAE atunci cand decideti sa faceti un credit
 • Banca are obligatia sa va inmaneze "Fisa standard la nivel European" cu toate costurile creditului
 • Cereti o simulare a costurilor: banca are obligatia de a emite un grafic de rambursare
 • Cititi contractul cu mare atentie inainte de a semna, verificand costurile totale ale creditului (DAE, total de rambursat), clauzele contractuale, drepturile si obligatiile partilor, termene de plata, comisioanele si penalizatoare (valoarea si conditiile de aplicare), comisioanele aferente contului curent prin intermediul caruia se deruleaza creditul, comisioane si taxe care nu intra in DAE, cand si cum variaza etc.
 • Daca veniturile va permit alegeti pentru rambursarea creditului ratele descrescatoare
Ce ofera fiecare banca si in ce conditii?

BRD – Creditul pentru studii, pe maxim 10 ani si 15.000 EUR fara garantii sau pe maxim 20 ani si 100.000 EUR (cu garantii Imobiliare) si perioada de de pana la 6 luni. Venituri admise: salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, venituri din activitati independente. Suma mai mare daca aduci si veniturile a maximum 3 codebitori.

BRD – Creditul 10 se acorda pe maxim 10 ani si maxim 12.000 RON, fara garantii, cu o perioada de de pana la 12 luni. Daca nu ai venituri se iau in considerare venitul unuia sau al ambilor parintii.

Banca Transilvania – Creditul pentru Studii de maxim 20.000 EUR fara garantii pe 10 ani si maxim 150.000 EUR pe 20 ani, cu ipoteca. Poti lua creditul chiar tu, daca realizezi venituri sau parintii tai sau tutorele legal, daca tu nu ai inca venituri. Conditie: sa fii inscris intr-un program educational de stat sau privat, la zi sau la distanta, la buget sau la cu plata, in Romania sau strainatate.

CEC - Creditul pentru studii postuniversitare. Maxim 65.000 lei imprumutati pe 7 ani. Eligibili: persoane fizice, absolventi ai unei forme de invatamant superior, acceptati la o universitate acreditata din tara sau strainatate pentru efectuarea de studii postuniversitare, care au o vechime la actualul loc de munca de minimum 3 ani si isi incaseaza salariul /venitul intr-un cont deschis la CEC Bank. Varsta acceptata pentru contractarea creditului: 23-50 ani.

Leumi Bank - Credit pentru MBA – Excelsior. Se acorda minim 3.000 EUR, pe minim 1 an si maxim 10 ani, cu avans de 10% din pretul MBA-ului si ipoteca pentru peste 5.000 EUR. Se acorda persoanelor fizice cu varsta intre 25-40 ani care sunt salariati intr-o companie (cu minim 50 de angajati, cu venit net de minim 1.000 EUR si functie de conducere de minim 1 an) sau liber profesionisti (doctori, notari, avocati, contabili), cu conditia unui venit net minim lunar de 1.000 EUR.

Banca Comerciala Feroviara acorda Creditul Primus Student de maxim 5.000 EUR pe maxim 4 ani, iar Veneto – Creditul pentru cariera, de maxim 40.000 EUR, pentru venituri salariale sau din exercitarea de activitati independente, venituri din chirii, dividende si/sau orice venituri care pot fi dovedite cu documente justificative.Sursa video: TVR1


Sursa video: Prima Tv