Desi exista o serie de IFN-uri pe piata romaneasca care ne propun de valori reduse pentru cheltuielile de zi cu zi, Viva Credit se adreseaza unei nise aparte de consumatori si anume cei care au nevoie de un urgent, pana la . Pentru a afla mai multe informatii despre acest tip de credit, analistii FinZoom.ro au realizat un interviu cu Dl Ionut Stan, Director General Viva Credit.

1. Prin ce se diferentiaza un IFN de o ? Produsele, politica de creditare, managementul unui IFN sunt aprobate de BNR?

Un IFN, la fel ca si o , face parte din categoria mai larga a institutiilor de credit. Principala diferenta dintre un IFN si o este ca un IFN nu poate atrage depozite de la populatie. De asemenea si serviciile oferite sunt mai reduse decat in cazul unei banci. Cele mai cunoscute produse sunt creditele pentru achizitia de bunuri (leasing financiar), creditele de consum si apoi emiterea de carduri, factoring sau operatiuni de cont - ultimele 3 cu o pondere foarte mica.

Deoarece un IFN se axeaza pe o gama mai redusa de produse, poate fi mai eficient si mai flexibil in procesul de creditare comparativ cu o . Din pacate, nu poate fi intotdeauna mai ieftin fiindca si el la randul lui trebuie sa-si asigure sursele de finantare.

Un IFN isi desfasoara activitatea doar dupa autorizarea primita din partea BNR. Procesul de autorizare este unul destul de minutios fiind verificati atat actionarii cat si managementul unui IFN. Conducatorul unui IFN trebuie sa aiba o experienta relevanta si o buna reputatie.

Normele interne de functionare a unui IFN sunt de asemenea autorizate de catre BNR si trebuie sa se supuna cerintelor si reglementarilor BNR.

2. Bancile se plang ca nu exista clienti bancabili si ii resping din start pe cei care au restante in Biroul de Credit. Pentru acesti consumatori, aveti raspuns la intrebarea "Exista viata dupa credit?"

Din punctul nostru de vedere, respingerea solicitarii unui client doar pe baza restantelor de la Biroul de Credit este in cele mai multe cazuri incorecta fata de client. Noi la Viva Credit® incercam sa intelegem mai intai ce a cauzat aceasta intarziere. Oricui i se poate intampla la un moment dat sa treaca printr-o dificultate financiara si sa nu mai poata plati o rata la timp. Este mai important sa ne dam seama daca a fost/ este pe o anumita perioada de timp, daca s-a incercat solutionarea ei prin amanarea temporara a platilor sau refinantarea datoriei si obtinerea unor termeni si rate pe care clientul sa le poata acoperi si nu in ultimul rand daca exista dorinta de a rambursa creditul pana la final. Este mai important comportamentul de plata al unui client decat situatia lui de la un moment dat.

3. Ce produse de finantare oferiti, care sunt avantajele si care sunt costurile platite de consumatori?

VIVA Credit IFN SA este prima companie din Romania specializata in Credite Pana la Salariu® - rapide, oferite , cu termen de rambursare de pana la 35 de zile. Misiunea noastra este sa oferim o solutie rapida si convenabila pentru finantarea unor nevoi urgente.

Principalele caracteristici ale creditului oferit de VIVA Credit® sunt:
  • Rapiditate - aplicatia este 100% si banii sunt transferati chiar in aceeasi zi direct in contul bancar al clientului. Urmatoarele solicitari se pot face telefonic, prin email, prin SMS sau din contul clientului de pe vivacredit.ro
  • Flexibilitate - clientul poate alege exact suma de care are nevoie (intre 100 si 1.000 Ron) si perioada dorita (intre 1 si 35 zile). Se pot lua pe 1-2 zile fara a fi nevoie sa se indatoreze pe termen lung.
  • Transparenta - clientul stie de la inceput exact cat are de plata. Dobanda este fixa (1,2% pe zi), costul nu se modifica pe durata creditului. Nu exista comision de analiza, comision de acordare sau de administrare a creditului.
  • Rambursare anticipata fara comisioane sau alte penalitati. Dobanda se recalculeaza si se plateste doar pentru numarul de zile de utilizare al creditului.

4. Care sunt etapele obtinerii unui credit de la Viva Credit?

Sunt 3 pasi simpli:
  1. Se completeaza cererea de credit pe siteul vivacredit.ro;
  2. Se primeste rapid aprobarea;
  3. Banii sunt transferati in cont in aceeasi zi.
Clientul trebuie sa aiba un venit stabil din , pensie sau PFA si un cont bancar.
In principiu este nevoie doar de o copie a buletinului, dar in functie de situatie e posibil sa se mai solicite si un extras de cont. Nu se solicita adeverinta de venit sau alte garantii.

5. De ce un de la Viva Credit si nu un de la familie / prieteni / cunoscuti?

Oricui i se poate intampla la un moment dat sa aiba nevoie de cativa bani in plus pentru rezolvarea unor urgente, neprevazute.
Familia si prietenii sunt prima optiune dar cateodata nici ei nu te pot ajuta. Ori nu dispun nici ei de suma de care ai nevoie ori nu te pot ajuta suficient de repede pentru perioada de care ai nevoie. Un de la un prieten nu este intotdeauna "ieftin" pentru ca si el poate naste "obligatii". Apoi mai sunt si cazuri in care nu vrei sa afle familia si prietenii ca ai o nevoie urgenta de un .

6. Ce se intampla cu cei care, din diferite motive, nu mai pot plati/ nu mai platesc creditul contractat?

Daca se confrunta cu o situatie extraordinara si nu pot rambursa creditul la termenul stabilit, le recomandam sa ne contacteze imediat, iar impreuna cu echipa noastra de suport vor stabili cea mai convenabila optiune de rambursare.
Altfel neplata integrala si la timp a sumelor datorate conduce la acumularea de penalitati, raportarea situatiei la Biroul de Credit sau contractul poate fi cesionat firmelor specializate in recuperarea de debite.
Nefiind vorba de sume foarte mari in majoritatea cazurilor, la Viva Credit gasim de comun accord cele mai bune solutii de rezolvare a situatiilor aparute.

7. Care este imprumutul maxim acordat de Viva Credit?

La Viva Credit® se pot imprumuta maximum 1.000 Ron. La primul credit suma este mai mica iar apoi poate creste. Sfatul nostru este sa nu imprumuti mai mult decat ai efectiv nevoie chiar daca te califici la o suma mai mare.
Creditul oferit de noi nu este un credit ieftin. Trebuie utilizat doar pentru rezolvarea nevoilor speciale si urgente.
Daca se poate, este foarte bine sa se ramburseze imprumutul anticipat. Nu exista penalizari, iar costul creditului va fi mult diminuat.

Dl Ionut Stan este Directorul General al Viva Credit de aproximativ 5 ani anterior ocupand pozitii de management in diferite domenii printre care telecom, automotive sau servicii.

VIVA Credit IFN SA este prima companie din Romania specializata in Credite Pana la Salariu® - rapide, oferite , cu termen de rambursare de pana la 35 de zile.