Pe 27 noiembrie 2019, a avut loc evenimentul "Cum finantam afacerile?", organizat de FinZoom.ro, unde s-au reunit reprezentanti ai sistemului bancar, BNR, ARB, FNGCIMM, FRC si antreprenori si impreuna au raspuns la intrebarea laitmotiv a evenimentului.

Conform unei analize facute de BNR, doar 2% din companiile cu bilant pozitiv (12.000) sunt bancabile. Lipsa finantarii, precum si lipsa de experienta a managementului sunt principale cauze care conduc afacerile spre esec.

Adrian Vasilescu, Consilier de strategie al guvernatorului, BNR: "Peste 40% din companiile romanesti sunt cu negativ, adica datoriile lor sunt mai mari decat intreaga lor avere (...) Avem cea mai mare la , atunci este normal ca unele companii sa apeleze la imprumuturile actionarilor. Toata lumea se intreaba de ce este atat de scump creditul in Romania? Creditul nu poate fi mai ieftin in Romania pentru ca la noi castigul este in marja si nu in dever (nr. volumul creditelor). Avem cea mai mica intermediere financiara din Uniunea Europeana, 26%, aceasta inseamna imposibilitatea de a apela la castigul din dever si ramane solutia marja. Cu ea mergem inainte, inca o vreme de aici incolo, pentru ca perspectivele nu sunt foarte luminoase".

Finantarea afacerii o problema lasata la urma

Conform sondajului BNR din iunie 2019, accesul la finantare nu este considerat de companiile chestionate drept o problema presanta, 64% dintre firmele chestionate catalogand acest factor drept scazut sau foarte scazut.

Problemele cele mai presante percepute de companii sunt legate de impredictibilitatea mediului fiscal si nivelul ridicat al fiscalitatii.

Florin Danescu, Presedinte Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB): "Cam 2 IMM-uri din 10 reusesc sa se finanteze de la banci. Daca va uitati la un studiu facut de BNR, pe ce loc este problema finantarii, companiile au spus ca pe locul 8. Deci sunt sapte probleme care sunt mai importante decat finantarea. ARB are ca stategie cresterea finantarii mai ales pe segmentul IMM-urilor. De ce? Jumatate din valoarea adaugata a ecomomiei este data de IMM-uri (51%). 70% din locurile de munca sunt date de IMM-uri. Ce inseamna finantarea pentru acel IMM? Inseamna ca te poti dezvolta, dar limitat fara . Tot am eu un exemplu: acum 10-15 ani in urma inca aveam la parterul blocurilor, firmele care vindeau apa, cafea, tigari si care erau condamnate sa ramana si sa dispara ulterior de concurenta firmelor mari, pentru ca nu ar fi putut niciodata sa ia un sa-si ia o masina de facut suc sau ceva, si sa creasca volumul si sa-si faca propriul magazin.Cum se consuma finantarea in Romania si care sunt alte limite? De exemplu, actionarii doresc sa-si crediteze propria companie. De ce? Pentru ca au un control asupra finantarii si al pasivelor, al capitalului lor. Daca firma da faliment, ei isi iau inapoi imprumutul facut de actionari. Dar cu capitalul ce se intampla? Ajunge sa fie negativ si tu atunci te duci cu pe minus la banca sa iei . Ce intelege banca?".

FNGCIMM si FRC se implica in sprijinirea afacerilor

Virgil Anghel, Director General Adjunct, FNGCIMM: "Start-up Nation este un program guvernamental. Fondul da garantii in nume propriu, practic din sursele noastre venim in completare si dam garantii. In 2017, in Start-up Nation am dat 4.900 de garantii cu o valoare totala de 780 de milioane de lei, iar pentru editia 2018 demarata in acest an, am dat 1.800 de garantii cu 280 de milioane de lei. Am militat pentru un comision mai mic, am vorbit cu Consiliul Concurentei si fata de 3,8% am ajuns sa il diminuam pana la 1,95%, practic la-am redus la jumatate. Anul acesta am avut 180 de garantii pe Optim cu vreo 30 de milioane si pe Garantia Plafon, o mie si ceva".

Piata de – o metoda de finantare prea putin utilizata

Stere Farmache, Presedinte Directorat, Fondul Roman de Contragarantare (FRC): "Prin acest instrument de contragarantare se preia o parte din riscul garantorului. FNGCIMM garanteaza un pana la 80%, iar Fondul Roman de Contragarantare garanteaza la randul lui pana la 80% din garantia acordata, prin urmare, preluam o parte din riscul de garantare. Acest instrument are o contributie importanta in economia finantarii IMM-urilor, avem o pedala prin care reducem costul garantarii prin faptul ca garantam acele scheme de minimis Pentru Start-up Nation, prin interventia FRC am redus comisionul de la 3,8% la 2,4%. Bancile finanteaza afacerile viabile dar de asemenea, societatile trebuie sa aiba si un colateral. Drumul la banca este un drum batatorit, ei bine piata de reprezinta inca pentru multi o necunoscuta si este un mecanism de finantare viabil. Finantarea prin piata de chiar daca a inceput sa dea semne este inca la nivel redus. Este important ca o companie sa acceseze si prin piata de , din doua motive: are o transparenta mai mare si atunci ofiterul de nu mai este obligat sa descopere in situatiile financiare anumite inadvertente, investitorul pe piata de este mai abil decat un agent fiscal, vreau sa va reamintesc ca falimentul din America nu a fost descoperit de IRS (nr. fiscul american) ci de investitorii privati".

Premisele pentru 2020 nu sunt imbucuratoare

Adrian Codirlasu, Presedinte, CFA Society: "Avem cea mai mare inflatie din UE si cel mai mare deficit bugetar si va creste datorita masurilor bugetare. Somajul este redus, in cazul unei recesiuni s-ar absorbi socul pe angajare, in sensul ca fiind la un nivel redus si inca fiind cerere de lucratori neacoperita, in cazul unei recesiuni ar urma concedieri, nu ar fi un impact puternic pe angajati. Dobanzile pe moneda locala sunt cele mai mari din UE. Pe euro sunt ridicate, dar nu chiar cele mai ridicate".

Titus Grecescu, Director Appello: "Eu m-am finantat de la de , chiar din faze fragede si am avut noroc, cred ca am ridicat cea mai mare suma greenfield, am reusit sa ridic 1,8 mld. dolari inainte de 2000 pe un business plan, deci pe baza unui document".

De la idee la business

Constantin Paraschiv, Fondator Bizilive TV: "Noi, antreprenorii inca nu ne facem temele. Eu acum 5 ani am reusit sa obtin o finantare de la companie italiana care este producatoare de electrocasnice, initial am reusit sa primesc 25 de mii de euro pentru un plan de business pentru o dezvoltare regionala, dupa care am obtinut 500 de mii de euro. In momentul de fata conduc aceasta companie care se dezvolta in patru tari. As putea spune doua lucruri care le-am identificat ca erori in ultimii 15 ani: modelul de business este pe primul loc si pe doi, modelul de finantare. Modelul de business nu se identifica in primele trei luni, se pleaca pe un model de business ca daca cumpara mama, tata si prietenii este business si astia sunt primii clienti. Nu este chiar asa. Primii clienti sunt cei care cumpara cu adevarat produsul, il utilizeaza si dau un review si pot recomanda mai departe. Ar fi bine iei in calcul inca de la inceput un mix, poate sa fie furnizor, poate sa fie partener, poti sa mergi direct la compania, barandul pe care il urmaresti, sa te pregatesti cu ciferele si sa-ti faci temele".

Parteneri: Garanti BBVA, Bizilive TV