La invitatia lui Eugen Rusu - prezentatorul Stirilor TVR1, Irina Chitu, directorul portalului de comparatii financiare FinZoom.ro a vorbit despre efectele ce le are reducerea gradului de indatorare la pentru piata imobiliara.

Preturile locuintelor incep sa scada

Irina Chitu: "In luna august, pentru prima data s-a observat ca au inceput sa scada putin preturile si cererea pentru locuinte a inceput sa mai scada. De ce? Unul dintre motive ar fi si faptul ca au crescut dobanzile la , practic oamenii s-au cam speriat. Da, au crescut veniturile dar la foarte multi doar pe hartie, pentru ca inflatia de peste 5% le-a cam mancat din venituri si atunci, in momentul in care le-au crescut veniturile a crescut si increderea ca vor avea bani sa plateasca. Pentru un ipotecar trebuie sa te gandesti pe termen lung. Ca vei avea venituri suficiente ca sa-ti acoperi rata la pe 30 de ani. Daca facem o comparatie fata de acum un an, acum 2 ani, rata la un Prima Casa mediu a crescut cu 200 lei respectiv 300 lei."

ROBOR - unicul factor ce a determinat romanii sa fie mai cumpatati

"Avand in vedere ca Prima Casa este dependenta de ROBOR, cresterile din ultima perioada a acestui indice au determinat pe unii romani sa amane achizitia, iar pe altii sa se indrepte catre creditele ipotecare cu fixa, chiar daca avansul este mai mare. Daca ne referim la costuri insa, acestea s-au egalizat si deja se vede in portofoliul bancilor ca anul acesta au dat mai multe ipotecare decat Prima Casa".

Detalii complete in interventia de la TVR 1:


Sursa video: TVR1


Cine este dezavantajat de reducerea gradului de indatorare?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta, indiferent de tipul de , cu exceptia achizitionarii unei prime locuinte (unde gradul de indatorare poate fi de 45%).

Irina Chitu: "Noile grade de indatorare dezavantajeaza pe anumite persoane si avantajeaza pe altii. In primul rand, ii dezavantajeaza pe cei care voiau de consum, la care te puteai duce cu gradul de indatorare pena la 70-80% . Este o masura foarte buna ca sa-i protejeze pe consumatori sa nu se supraindatoreze si apoi sa intre in risc de incapacitate de plata. Ii avantajeaza pe cei care au familie cu copii".

Citeste si: