In cadrul evenimentului "Banii Tai Expo" organizat de Bursa de Valori Bucuresti in data de 27-28 mai 2016, presedintele FinZoom, Deyan Vassilev a prezentat cateva aspecte referitoare la comportamentul de economisire al romanilor.

Citeste si: FinZoom.ro a lansat doua calculatoare de economisire la Banii Tai Expo

Daniela Serban / BVB – Pe FinZoom.ro este o sectiune dedicata educatiei financiare. Ce proiecte de educatie financiara ati derulat?

Am fost implicati, impreuna cu echipa FinZoom.ro, in programe educationale - alaturi de BNR (Banii pe intelesul copiilor si Revista Educatia Financiara) si de Comisia Europeana (FinZoom.ro este partener major al ConsumerClassroom.eu), ne concentram pe educatia financiara a copiilor.


Sursa video: Baniitaiexpo.ro

De asemenea, avem Ghiduri  pentru toate produsele financiare, persoanele pot intra sa vada video-uri, sa inteleaga care le sunt drepturile in calitate de consumatori, sa inteleaga produsele financiare, care le sunt avantajele, cand pot fi folosite si este sfatuit cand sa nu le foloseasca. Am avut criza creditelor iar oamenii trebuie sa fie atenti. Similar si pentru si economisire, oamenii trebuie educati pentru a astepta rezultate rezonabile, sa stie, de exemplu daca cineva le promite peste 15% , ca trebuie sa fie atenti. Si este bine stiut faptul ca: performantele din trecut nu garanteaza performante viitoare.

Bursa de Valori genereaza in medie castiguri de 6%, 8%, 10%, dar in unii ani poate sa fie 15% iar in altii minus 5%. Importanta este investirea pe termen lung. In martie 2016 erau 106 miliarde lei in depozite si doar 16 miliarde lei in mutuale, deci raportul este de 87% depozite si 13% de .

De exemplu, in Bulgaria este mai degraba 95% depozite si 5% mutuale. Romania este mai avansata decat Bulgaria, datorita faptului ca oamenii nu economisesc numai in depozite. Dar comparand cu centrul si vestul Europei – acolo raportul este de 60% in de , obligatiuni, actiuni si doar 30% in depozite. Stim ce aduc dobanzile la depozite in Romania, mai putin de 1%. Daca scadem taxele si comisioanele bancare, DAE si castigul real sunt chiar mai mici.

Citeste si: FinZoom.ro lanseaza, in premiera pentru Romania, DAE pentru depozite

Daniela Serban / BVB - Acesta este scopul nostru, sa avem mai multi romani investind, deoarece mai mult de 5 milioane de romani folosesc depozitele bancare si sub 100.000 de romani au conturi directe la BVB si 300.000 au mutuale

Nu trebuie sa vedem mai multi romani si bulgari investind doar pentru ca in Vestul Europei se face asta. Noi de fapt pierdem ocazia de a castiga venituri mai mari. De exemplu pentru acesti 106 miliarde lei in depozite, castigul este sub 1%. Daca oamenii ar pune o parte din banii lor in , in mutuale - sa zicem ca pun 30% (30 miliarde lei), la care castigul ar putea fi de chiar 4%, inseamna aproximativ 900 milioane lei / an venit in plus.

Compara pe FinZoom.ro DAE si Castig Real Depozite la Termen

Daniela Serban / BVB – Acest lucru este foarte important si asta atrage oamenii in final, venitul. Si castigul din se poate compara pe FinZoom, nu-i asa?

Noi comparam performanta tuturor fondurilor mutuale, randamentele zilnice, saptamanale, anuale dar si top 5 mutuale nationale. Dupa evenimentul "Banii tai Expo" dorim sa adaugam si o sectiune de indici bursieri.

Vezi noutati privind Bursa de Valori Bucuresti

Daniela Serban / BVB - Acest lucru se incadreaza in conceptul evenimentului, acela de a compara toate produsele de intr-un singur loc.

Oamenii au nevoie de sfaturi si de aceste informatii in fiecare zi. Trebuie sa stie ca sunt castiguri, dar se poate si pierde, sunt fluctuatii. Oamenii trebuie sa cunoasca si aceste aspecte - in momentul in care este o pierdere nu trebuie sa-si retraga banii pentru ca atunci cand investesti, emotiile sunt cel mai rau sfatuitor.

Compara pe FinZoom.ro la Sectiunea Fonduri de Investitii

Citeste si: Fondurile de investitii in luna aprilie 2016

Afla aici cum sa-ti administrezi economiile si sa urmezi un plan financiar personal sanatos