Veniturile din pensii reprezinta sumele primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, precum si cele din de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat.

Asadar, fie ca sunt beneficiari ai unei pensii de stat, ai unei pensii private obligatorii (Pilon II – P2) ori ai pensiei facultative (pilon III – P3) si pensionarii platesc impozit pe venit.

Citeste si: Comparatie pensii publice si pensii private

Modul de calcul al impozitului pe venit

Definirea veniturilor impozabile si modul de calcul al impozitului pe venit sunt reglementate de Codul fiscal ( Legea nr. 227/2015), cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestuia:
  • venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensii a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
  • la stabilirea venitului impozabil lunar aferent sumelor primite ca plata unica in cazul pensiilor facultative (Pilon III) si a celor administrate privat (Pilon II), fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil (2.000 lei).
Citeste si: Pensiile private pot fi incasate si lunar din aprilie 2018

De ce se impoziteaza pensiile private Pilon II si Pilon III?

Pensia privata Pilon II se impoziteaza la fel ca si pensia publica, fiindca este constituita din salariul brut.

Impozitul pe veniturile din pensii, se calculeaza si se retine la data efectuarii platii de catre platitorul pensiei.

In cazul pensiei facultative, Pilon III, apare insa o dubla impozitare, pentru sumele care depasesc 400 euro/an contributie si 2000 lei/luna pensie (aceste sume fiind impozitate de catre stat atat la virarea catre fondul de pensii private, cat si la virarea catre pensionar).

Citeste si: Schema privind deductibilitatea fiscala a contributiilor la pensia facultativa Pilon III (P3). Afla cine beneficiaza de deduceri

Formula de calcul pentru impozitul pe venitul din pensii:

Impozit pe venit = (Venit din pensie brut – 2.000 lei) x 10%

Venit net din pensii = Venit din pensie brut – Impozit pe venit

Exemplu de calcul a pensiei nete:

Pensie bruta: 2950 lei

Calcul impozit: (2950-2000)*10%=95

Pensie neta: 2950-95=2855

Citeste si: Cat de sigure sunt pensiile private?

Nu se impoziteaza suma cumulata din pensii (stat si privat), ci fiecare pensie in parte

Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l plati la bugetul de stat.

Deci, pensiile sunt impozitate separat, prin retinere la sursa a impozitului de 10% a sumelor care depasesc 2000 lei, de catre entitatea care efectueaza plata pensiei: daca este de stat - Casa de Pensii, daca este privata, pilon II sau III - de catre administratorul fondului de pensii respective.

Cum se calculeaza impozitul la pensia facultativa?

Varianta I: Daca beneficiarul contului de pensie facultativa opteaza pentru revendicarea intregului cont, la implinirea conditiilor de revendicare (60 ani, invaliditate sau mostenitori in caz de deces), i se retine impozit 10% pe suma care depaseste 2000 lei.

Varianta II: Daca beneficiarul opteaza pentru plata esalonata (max 60 plati lunare de minimum 500 lei, conform Normei ASF), atunci se retine impozit 10% doar pentru fiecare plata lunara care depaseste 2000 lei

Scutire de la plata impozitului au cei care detin certificat de incadrare in grad de handicap.

Citeste si: Cum se mostenesc pensiile private?