In seria de evenimente de educatie financiara organizate impreuna cu BiziLive TV, Irina Chitu, director FinZoom.ro, l-a avut invitat pe Mihai Bobocea, purtator de cuvant APAPR, care ne-a vorbit despre sistemul de pensii private din Romania.

Citeste despre fondurile de pensii private pe FinZoom.ro: https://www.finzoom.ro/articole/fonduri/pensii/ghiduri/

Cum se mostenesc pensiile private?, un alt subiect intens dezbatut in spatiul public, al carui raspuns il gasiti mai jos.


Mihai Bobocea, APAPR: "Mostenitorii legali sau testamentari trebuie sa stie despre acele sume, respectiv ca decedatul a fost participant la un fond de pensii".

Irina Chitu, FinZoom: "Stiu ca s-au facut campanii catre notarii sa intrebe si acest lucru".

Mihai Bobocea, APAPR: "Notarii trebuie sa traga de maneca beneficiarii ca este un activ care poate fi impartit".

Cum se face transferul sumelor catre mostenitori?

"Daca mostenitorii sunt participanti in Pilonul II, sumele cota parte care le revin, se sunt virate in fondul de Pilon II, daca nu sunt participanti, atunci primesc cash", spune Mihai Bobocea.

Vezi in acest interviu restul declaratiilor pe acest subiect:


Sursa video: Bizi Live TV

Important: "Dreptul beneficiarilor si/sau mostenitorilor asupra activului net se prescrie dupa 3 ani in favoarea fondului de pensii, conform Normei ASF 27/2017. Practic, sumele ramase nerevendicate se fac venit la fondul de pensii, fiind distribuite in mod egal tuturor celorlalti participanti din fond.

De asemenea, este important de precizat ca toti mostenitorii (legali sau testamentari) unui participant decedat sunt beneficiari ai participantului si pot revendica activul acestuia, nu doar copiii.

APAPR a intreprins in ultimii ani o serie de demersuri pe langa Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), pentru o mai buna informare a mostenitorilor participantilor. Acestia ar urma sa fie informati de catre notari despre existenta acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse in certificatul de mostenitor si, deci, in masa succesorala, astfel incat eventualii mostenitori sa poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat", precizeaza APAPR.

Interviul complet (50 min), cu titlul: Educatie Financiara FinZoom.ro - Totul despre Pensiile Private - interviu cu Mihai Bobocea APAPR, il puteti urmari pe canalul de Youtube al BiziLIVE TV.