Leul s-a depreciat puternic in fata monedei unice, azi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un maxim istoric pentru cursul de schimb euro/leu, de 4,6695 lei pentru un euro.

Achizitii imobiliare mai scumpe

In euro sunt stabilite atat preturile la apartamente, case, terenuri, masini, cat si la utilitati, telefonie. In plus, romanii consuma acum mai ales marfuri din import, iar cresterea euro se regaseste in cresterea pretului final, de vanzare catre consumator.

Chiar daca in ultimul timp bancile s-au axat mai mult pe acordarea de in moneda locala, mai sunt inca 36% in valuta, din totalul creditelor neguvernamentale.


Bani din buzunar trebuie sa scoata si cei care fac achizitii imobiliare, deoarece preturile de cumparare sunt afisate in euro.

Spre exemplu, pentru un apartament de 60.000 de euro, acum un an un roman platea 275.742 lei (20 iunie 2017 - 4,5957), azi va plati cu aproximativ 4.500 lei mai mult, pentru a acoperi doar diferenta de curs valutar.
Sursa video: TVR 1

Irina Chitu, director FinZoom.ro: "Cresterea euro ii afecteaza nu doar pe romanii cu si chirii in euro, dar si pe cei care vor sa cumpere o casa, deoarece preturile sunt in euro. Acestia vor trebui sa faca un mai mare in lei, pentru aceeasi valoare a apartamentului in euro.De exemplu, fata de anul trecut, diferenta este de doar 20 lei pentru o rata sau chirie de 250 euro, dar de aproape 4000 lei la pretul unui apartament de 50.000 euro".

"Insa si pretul apartamentelor a crescut fata de anul trecut si va mai creste, in special pentru apartamentele noi, deoarece dezvoltatorii imobiliari au anuntat costuri de constructie mai mari si cu 30% fata de acum un an".

Evolutia cursului de schimb euro/leu o puteti vedea pe FinZoom.ro.