Senatorii din Comisia pentru buget si finante au dat aviz pozitiv proiectului de lege initiat de deputatul Daniel Zamfir, ce prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum.

Desi intial modificarea legislativa viza doar limitarea dobanzilor penalizatoare la creditele contractate de la IFN-uri, acum noua propunere are ca scop si limitarea dobanzilor din contractele de , incheiate cu IFN-uri si banci.

Conform initiatorului, limitarea DAE trebuie realizata pentru a ne alinia la cerintele pietei europene: "In cazul creditelor ioptecare, In Franta anuala efectiva este 2,38%, in Germania este 3,36%, iar in Spania DAE nu poate depasi 2,25 x legala”.

Proiectul de lege, stabileste ca in cazul creditelor ioptecare DAE sa nu fie mai mare de 2,5 x cheie: "Am preluat exemplul Spaniei. Cum legala e astazi 2,25, s-ar ajunge la un maxim de 5,62%".

Initial, cand s-a adus in discutie acest proiect de lege, limita la 2,625%/an (dobanda legala (1,75% in decembrie 2017) + 50% din aceasta dobanda)

Citeste mai multe informatii: Dobanzile creditelor ar putea fi limitate

In cazul creditelor de nevoi personale, atat bancile precum si IFN-urile nu vor putea percepe dobanzi mai mari de 18%: "Ne raportam la maxima pe care statul roman o practica daca debitorii sunt deposedati de bunuri, acesta este si motivul pentru care am spus 18%".

"In cazul creditelor de consum, maxima in Belgia este cuprinsa intre 10 - 19,5%, in Franta ajunge la 21%, in Germania este 16,4%, in Polonia este 20%, in Olanda 15% si in Spania 10%".

Rascumpararea bunurilor

Comisiile reunite din Senat au votat si legea care da posibilitatea consumatorul deposedat de un bun sa il poata rascumpara de la recuperatori, platind dublul sumei cu care aceasta a fost cumparat de recuperatori de la banci.