Analistii FinZoom.ro va prezinta lunar in cifre modul in care s-au reflectat modificarile de dobanzi in cuprinsul Indexurilor DAE FinZoom.ro si implicit in piata de creditare din Romania.

DAE (Dobanda anuala efectiva, sau reala) reprezinta costurile totale ale unui , pe intreaga perioada de creditare.

Citeste si: Ce este DAE?

Indexurile DAE FinZoom.ro se calculeaza pentru toate bancile care au produse ce corespund criteriilor de cautare pe fiecare categorie (suma creditului, garantii, perioada creditului etc.) in functie de cota de piata astfel: se ia in considerare DAE pentru cel mai bun produs al categoriei oferit de fiecare institutie. Valorile DAE sunt ponderate cu valoarea cotei de piata a fiecarei banci.

Index DAE Finzoom - Credite de nevoi personale - RON


Comparativ cu luna aprilie, in luna mai indexul DAE Finzoom la creditele de nevoi personale in lei a scazut foarte usor, cu 0,10 pp (de la 11,11% la 11,01%).


Indexul DAE la creditele de consum s-a injumatatit insa in ultimii 8 ani: in luna decembrie 2009 indexul DAE era 21,57%, iar in luna mai 2017 a ajuns la valoarea 11,01%.

Index DAE Finzoom - Credite de nevoi personale - EUR 


La creditele in euro, Indexul DAE a ramas aproape constant (aprilie: 13,67%, mai:13,68%).


Indexul DAE la EUR nu a inregistrat o scadere la fel de spectaculoasa. Din decembrie 2009 si pana in prezent Indexul DAE a scazut cu 5,87 pp (de la 19,55% la 13,68%).

Vezi evolutia Indexului DAE FinZoom pentru in Sectiunea Statistica/Indexuri DAE FinZoom.