Romania are cel mai scazut grad de intermediere financiara din Uniunea Europeana, ponderea creditelor in PIB (Produsul Intern Brut) fiind la noi de doar 25,7% în 2018, fata de 83% in UE (de 3 ori mai mica).

In 2010-2011, acest procent era de aproximativ 40% in Romania, insa de atunci scade continuu, cu toate ca ratele dobanzilor la au tot scazut si ele in ultimii 8 ani.

De ce a scazut intermedierea financiara?

Conform unui studiu PricewaterhouseCoopers "Scaderea intermedierii financiare a fost generata de un cumul de factori, cei mai importanti fiind: volatilitatea cadrului legislativ si situatia economica precara a IMM-urilor (capitaluri negative, profitabilitate si lichidate in declin). La descresterea intermedierii financiare a contribuit de asemenea si procesul de curatare a bilanturilor de neperformante demarat de institutiile bancare in perioada imediat urmatoare crizei".

De asemenea, ar fi de adaugat ca PIB-ul (avutia nationala) a crescut mai repede decat creditarea si atunci ponderea creditelor in PIB (intermedierea financiara) a scazut.


De ce este buna intermedierea financiara?

O dezvoltare economica pe termen lung se bazeaza pe .

Intr-un ciclu economic normal, "investitiile genereaza locuri de munca, genereaza taxe si Impozite, valoarea adaugata in economie si practic, acest surplus de bunastare se regaseste apoi in consum, potenteaza si cererea, care apoi genereaza si nevoia de noi investitii" spune Bogdan Belciu, partener PwC Romania.

Se poate incepe ciclul economic si invers, stimuland cererea, care ar trebui sa conduca la o crestere a ofertei si care ar trebui sa sustina si sa inchida ciclul economic. Insa, in ambele cazuri este nevoie de – pentru cresterea capacitatii de productie, pentru cresterea productivitatii, pentru inovatie, cercetare-dezvoltare de noi produse etc.

Aceste , teoretic, cineva ar putea spune "le facem din proprii". Realitatea si practica de la nivel international, ne arata ca tot timpul este nevoie de o finantare suplimentara pe langa capitalurile proprii si de aceea exista un nivel de finantare semnificativ in toate tarile din Europa. Iar finantarea bancara potenteaza, creste rentabilitatea capitalurilor proprii, este un efect de levier si care ajuta actionarii sa obtina o rentabilitate mai buna a capitalurilor investite in propria firma.


In graficul de mai jos sunt doua componente: nivelul intermedierii financiare (pe axa verticala) si produsul intern brut per locuitor (pe axa orizontala), iar concluzia este ca intermedierea financiara stimuleaza cresterea economica – se vede corelatia dintre cele doua (corelatie de 80%, foarte buna, intre avutia nationala si intermedierea financiara).