Ionut Balan Ionut Balan

Cu o exceptie pe care am observat-o, bancile romanesti nu obisnuiesc sa inscriptioneze IBAN-urile pe carduri. Iar la banca-exceptie pe care am adus-o in discutie nu toate cardurile il contin, tocmai cele premium nu-l au.
In plus, institutia financiara care are obiceiul sa inscrie IBAN-ul pe cardul de debit nu se plaseaza in primele doua, in conditiile in care bancile cu cat au o cantitate mai mare de lichiditate pe care o antreneaza cu atat e mai folositor pentru client sa afle rapid IBAN-ul, fara sa mai fie nevoie sa sune la call center si sa stea intr-o forma sau alta "la coada".

Ciudat este insa ca "la varf" - unde se disputa suprematia - banca-mama a celei care provine dintr-un grup bancar are obiceiul sa inscriptioneze IBAN-ul, si asta chiar pe fata cardului, ceea ce vadeste ca acest "detaliu" e de maxima necesitate in economiile mature. Mucalitii ar putea spune ca reprezinta inca o dovada ca Romania e tratata ca o tara de mana a doua. Dar eu nu cred ca in acest caz se aplica zicala ce stie taranul ce-i ciocolata, ci ca asistam, pur si simplu, la o scapare manageriala din moment ce a fost importata platforma digitala de banking, dar nu si obiceiul de a scrie IBAN-ul pe card.

Apropo insa de „datinile" occidentale. In Vest, tranzactiile produc rezultate in timp real, ceea ce implica sa existe, indiferent de ora, o persoana care sa le valideze, mai ales cand discutam de operatiuni ce implica utilizarea cursului valutar. Aici, la noi, "la tara", degeaba s-a gandit banca-exceptie sa treaca IBAN-ul pe cele mai multe carduri daca respectivul cont nu poate fi utilizat pentru alimentare pe timpul noptii de la multifunctionale.

Nu stiu daca din ceea ce am vorbit pana acum se intelege ca pledez la nivel micro pentru eficienta, in circumstantele in care timpul este bani. Militez ca si romanii sa-si faca socotelile exact, precum austriecii. Este posibil? Daca ai bani cash, da. Te duci la ATM in ziua de , scoti pana la ultimul sfant, achiti tot ce ai, se mareste cantitatea de numerar in circulatie, si guvernul spune ca tot de la nepriceperea lui creste economia subterana, motiv sa dea cu controale in vama, plafonarea platilor cu bani-gheata, urmarirea bonului fiscal cu tombolele aferente.

Da, numai ca bancile tot insista ca solutia nu-i sa "spargem" bancomatul cand luam leafa, pot sa ne prade hotii, pe cand cardul, daca ni-l fura, nu stiu PIN-ul si la contactless ne pot subtiliza maximum 99,99 lei.
E in regula ceea ce ne propun ele, dar pe ce se bazeaza - vorba morometiana? Se intampla frecvent, mai ales in weekend, ca blocarea si decontarea sumelor aferente platilor la comerciant sa se produca cu intarziere, ajungi sa cheltuiesti din overdraft mai mult decat iti propui, iar institutiile de credit motiveaza ca-i mai greu sa vezi instant - din banking - tranzactiile paypass.

Cand auzi una ca asta intrebi, nedumerit, de ce poti sa depui si sa scoti bani de la mutifunctionala in zilele nelucratoare si sa vezi operatiunile in timp real si in ordine, si nu se intampla la fel si cu platile la supermarket? In definitiv, nu-i cam acelasi lucru? Il chestionezi pe angajatul de la call center daca in aceste conditii, in care nu-ti poti face socotelile nemteste, nu-i mai cinstit sa folosesti bani cash si sa abandonezi produsul bancar si primesti, siderat, raspunsul: "E optiunea dvs.", ceea scoate la iveala mult dezinteres pentru propriii actionari. Daca ar fi fost vorba de spalare de bani si actualizarea datelor personale functionarul bancar ar fi in stare sa te aresteze personal.

Si cand te confrunti cu astfel de lucruri iti amintesti repede de greutatea cu care se realizeaza - cel putin putin in momentul de fata - alimentarile de cont, daca sunt pe relatia dintre doua entitati bancare distincte. Ele ar trebui sa aiba loc instantaneu, cum se intampla intre conturile aceleiasi banci. Si tot in acest context iti pui de ce la multifunctionala trebuie sa vii cu sacosa de cash sa depui si nu-s posibile tranzactii fara numerar, cu cardul altei banci, asa cum exista posibilitatea la comerciant, indiferent de al cui e POS-ul?!