"Lucrurile inca sunt in crestere" afirma Florin Andrei, Senior Economist, UniCredit Bank, in cadrul evenimentului "Antreprenorii Viitorului", organizat pe 26 septembrie de Revista Biz.

Chiar daca economistii de la UniCredit Bank previzioneaza o crestere economica pentru anul acesta de 4,2%, pentru anul urmator se preconizeaza o crestere de doar 2,6%.

Inflatia ne arde pe toti la buzunare

Economistul de la UniCredit Bank ne reaminteste faptul ca inflatia se reflecta in "buzunarul" nostru, atunci cand facem cumparaturi, se scumpesc combustibilii, etc.

"Inflatia este in jurul a 4% in momentul de fata si va continua in jurul acestei valori, chiar este asteptat sa creasca un pic spre finalul acestui an. Cererea interna in Romania inca este mare, este o cerere ridicata in special pentru produse de import, cererea vine, bineinteles, din stimulentele pe care Guvernul le-a inclus in economie in ultimii doi ani de zile. Ne confruntam cu o cerere mare care se transpune in consum."

Dobanzile la sunt mari?

"In conditia in care inflatia noastra este la 4%, credeti ca putem avea dobanzi de referinta mai mici de 4%? In mod clar ca nu".

De ce nu putem avea dobanzi mici, ca "afara"?

"In conditiile in care in zona euro inflatia este la 1% iar in Romania este la 4%, este clar ca nu putem avea dobanzi pe leu la nivelul celor din zona euro. Putem spune ca leul este o moneda exotica. Deci dobanzile, din punctul meu de vedere nu sunt mari, dobanzile pe ultimele sase luni au ramas destul de constante. Atat timp cat inflatia ramane in jurul a 4%, dobanzile vor ramane in jurul la aceste valori. In conditiile in care inflatia ramane la un nivel consistent, nu ne putem astepta la stimulente monetare din partea Bancii Nationale, adica Banca Nationala nu poate sa mai scada ratele de , adica sa ieftineasca banii. Nu ne putem astepta ca Banca Nationala sa faca injectii de lichiditate in sistem, deoarece ar rasturna inflatia si inflatia ar creste si mai mult de acest nivel de 4%".

Euro ar putea ajunge la 4,9 lei in 2020

"Euro, pe parcursul verii, putem spune ca a fost in vacanta, a fost destul de stabil (4,72 lei - 4,73 lei), a fluctuat in jurul acestor valori. De ce? Fiind perioada de vara, activitate economica a fost mai redusa, dar in acelasi timp se mai intampla ceva, au fost intrari destul de importante in tara din cauza investitorilor straini care au venit si au cumparat titluri de stat, din aceasta cauza euro a ramas destul de constant, chiar s-a depreciat usor. Ce se intampla in ultimele luni din an? Creste foarte mult cererea interna, vin sarbatorile, creste cererea de produse din import, asta inseamna o presiune mai mare pe leu, adica este nevoie de mai multi euro in piata. Previziunea pentru finalul acestui an este ca 1 euro va fi 4,78 lei, nu credem ca se va duce peste 4,8 lei, insa la inceputul anului urmator, este foarte posibil sa avanseze pe urmatoarea banda, adica 4,8 lei - 4,9 lei, se poate intampla asta. De ce? Pentru ca si in ianuarie, platim importurile din noiembrie – decembrie".