ROBOR la 3 luni a inceput sa scada la inceputul acestei saptamanii, in acest moment inregistrand valoarea de 3,36% (de la 3,39% inregistrata vineri), iar reprezentantii bancilor spun ca pana la sfarsitul acestui an ar putea sa scada sub 3%.

In ultima sedinta, BNR a decis pastrarea ratei de politica monetara la 2,5%, facand multi analisti sa se intrebe de ce s-a pastrat pe loc.

In cadrul unei conferinte de profil, Liviu Voinea, viceguvernator al BNR a precizat ca aceasta decizie vine in urma unor analize detaliate: "Am luat aceasta decizie pe baza datelor existente si pe baza judecatii noastre profesionale, oneste. Pe baza datelor avem prima cifra de inflatie care scade, prima dupa 6 luni si anume CORE2 ajustat, care elimina preturile administrate, volatile, tutun, alcoolice, legume, fructe, oua, a scazut in luna mai la 2,95% de la 3,09% in aprilie, deci o scadere semnificativa. Aceasta este rata inflatiei asupra careia noi putem avea o eficienta sau un impact mai mare prin politica monetara".

Conform viceguvernatorului BNR, cele mai noi date arata o plafonare a ratei inflatiei anuale. "Am ajuns undeva la 5,4%, evaluarile noastre arata o plafonare a ratei anuale a inflatiei si o coborare la finalul anului curent. Daca acestea sunt estimarile noastre si avem incredere in ele, atunci de ce sa cresc acum , cand eu am incredere ca inflatia va stagna si apoi va cadea. Pana unde, cat? Vedem."

Din cele 5 sedinte de politica monetara avute anul acesta, BNR a crescut de 3 ori. "Este o abordare echilibrata", spune Liviu Voinea.

Cresterea dobanzilor nu a scazut apetitul romanilor pentu credite

Viceguvernatorul BNR spune ca romanii nu au renuntat sa-si finanteze nevoile prin si din contra s-au inregistrat cresteri fata de anul trecut.

"Ce s-a intamplat in ultimul an? A crescut creditul chiar si cu aceasta crestere a ROBOR-ului, care este o evolutie pana intr-un punct, normala, in sensul in care a fost o perioada in care ROBOR-ul a fost decuplat de rata dobanzii de politica monetara, in jos, a fost un exces de lichiditate pe piata, acum acest exces de lichiditate s-a reglat si ROBOR-ul este unde teoretic ar trebui sa fie, mai sus de de politica monetarea (2,5%) si mai jos de rata dobanzii Lombard (3,5%), adica de rata dobanzii la care Banca Centrala imprumuta, daca este nevoie, bancile comerciale, in aceasta marja el poate varia.
In pofida cresterii ROBOR-ului a crescut creditul in lei. Pot face o prognoza ca in acest an, ritmul de crestere al creditului in ansamblu va fi superior ritmului de crestere economica".

Chiar daca in cadrul aceluiasi eveniment, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a precizat faptul ca el nu indeamna romanii sa mearga doar catre creditele cu fixa, ci sa fie cumpatati, pe cand viceguvernatorul este de alta parere, indemnul acestuia fiind catre astfel de .


"Nu spunem ca ignoram aceasta crestere a ROBOR-ului de peste 200 puncte de baza in trei trimestre, influenteaza peste 80% din contractele de , dar din acest motiv am recomandat, atat creditorilor cat si debitorilor sa se uite la produsele cu fixa".


ROBOR va scadea pana la finele anului

Jucatorii din piata sunt de parere ca de politica monetara va mai creste pana la finalul anului 2018 pana la 3%, iar in ceea ce priveste ROBOR-ul, bancile nu au asteptari ca acesta sa creasca mai mult, majoritatea fiind convinse ca acesta va scadea pana la finalul anului, sub 3%.

Claudiu Cercel, vicepresedinte, BRD: "In masura in care se stabilizeaza anumite lucruri pe zona de inflatie si asteptarile astea sunt si credem in ele, in masura in care ne vom obisnui din ce in ce mai mult cu tipul actual de zgomot politic, noi ne asteptam la inca doua cresteri de rata oficiala de politica monetara a Bancii Centrale, undeva in jur de 3%, dar nu avem asteptari ca ROBOR sa mai creasca foarte mult. Scenariul nostru central acesta este: pe baza unei de politician monetara aflata in jurul nivelului de 3%, ROBOR nu ar trebui sa creasca foarte mult".

ROBOR sub 3%

Florin Ilie, director executiv piete financiare, ING este de parere ca indicele ROBOR la 3 luni va ajunge undeva in jur de 2,9% pana la sfarsitul anului.

"Noi nu vedem un nivel mai mare decat ce este acum pana spre finalul anului, poate anul viitor un 3,50%. Noi il vedem chiar in jur de 3% poate 2,90%. De ce? Pentru ca este vorba de cererea si oferta de bani pe termen scurt".

Ce influenteaza evolutia ROBOR?

"Toata treaba asta este un pret la cati lei sunt pe piata in momentul respectiv. Este pur cerere si oferta, cantitate oferita, cantitate ceruta de bani si la asta nu este numai ce fac operatiunile de piata ale BNR care sunt cu efect temporar, adica vinzi sau cumperi euro din piata si atunci arunci lei pe piata si tragi lei din piata definitiv, pana la urmatoarea operatiune sau faci temporar, le dai bancilor sau iei depozite de la banci, adica dai lei in piata sau tragi lei din piata pana expira creditul/depozitul respectiv, asta este ce face BNR-ul, dar mai au impact pe piata ce fac bancile in creditare, daca ai cerere sustinuta de se pune presiune pe lichiditate, inca se cer , in special de consum folosite de oameni ca avans pentru casa, s-ar putea sa se grabeasca pentru ca se strange un pic "surubul" pe creditare, oamenii se pot grabi cumva sa ia creditele pana nu se inchide usa si mai este vorba si de ce face Trezoreria Statului cand face incasari din piata, practic trage lei din piata, cand face plati in piata, arunca banii inapoi pe piata, asta este un driver fundamental daca ne uitamla ce se intampla cu titlurile de stat ale Trezoreriei cand vom avea o maturitate a titlurilor de stat si vor da banii inapoi in piata, ca vin 8 miliarde, de exemplu in noiembrie, este o mare aruncare de lichiditate in piata din simplu motiv ca unele titluri de stat ajung la scadenta, iar Trezoreria Statului va trebui sa le plateasca inapoi, atunci vor veni lei in piata, asta va impacta , daca ne uitam ca spre sfarsitul anului inflatia se va duce un pic in jos, daca banii din titlurile de stat vor reveni in piata natural, toti acesti factori vor reduce presiunea pe ROBOR", spune Florin Ilie.