Depozitele bancare aduc pierderi pentru majoritatea romanilor. Conform prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, 66% dintre deponenti au in conturi sume de pana la 1.000 lei/deponent.

Video - Click aici

Pentru 1.000 lei depusi acum la orice banca din Romania timp de un an, un deponent poate castiga maxim 16 lei sau poate pierde chiar 66 lei, doar 3 banci oferind un real pozitiv.

Aceasta deoarece castigul din Dobanda nominala oferita de banca (maxim 2,33% la lei, pe an, in acest moment) este afectat de taxe (16% impozit) si comisioane de cont curent (3-5 lei/luna) si de retragere numerar la scadenta depozitului (chiar si de 1%, minim 15 lei).

Top Depozite: 1.000 lei / 12 luni

Compara Depozitele in functie de DAE si Castigul Real

Pentru a compara in mod real castigul din depozite, FinZoom.ro a lansat, in aprilie 2016 in premiera pentru Romania, DAE pentru Depozite (Dobanda Anuala Efectiva = Dobanda Reala) si Castigul Real.

Ce este si cum se calculeaza DAE pentru Depozite?

Ce alternative de economisire avem?

Titluri de Stat: Ministerul Finantelor a anuntat o emisiune aniversara de titluri de stat. Titlurile de stat au avantajul ca nu impoziteaza venitul obtinut (din si castigul de capital), sunt accesibile oricui (valoare nominala de 100 lei) si nu au costuri de subscriere prin bancile intermediare. Dezavantaj posibil: valoarea titlului poate scadea sub valoarea nominala in urma tranzactionarii la .

Citeste si: Studiu de Caz – Titluri de Stat vs. Depozite Bancare

Fonduri de Investitii: Fondurile mutuale au avut in ultimul an randamente superioare depozitelor bancare. De exemplu, cel mai performant a avut un de 6,32%, iar jumatate dintre fondurile mutuale oferite de administratorii de , in special ceel cu risc scazut si mediu, au avut randamente pozitive (5 au avut un de peste 3% pe an, 6 peste 2%).

Compara randamentele zilnice, la 6 luni si anuale ale Fondurilor de Investitii pe FinZoom.ro

Top Fonduri de Investitii la 1 an

Fonduri de Pensii: este o alternativa de economisire pe termen lung, construita pe doi piloni: Pilon II (pensia privata obligatorie, cu contributie in 2016 de 5,1% din salariul brut, obligatorie penru persoanele pana in 35 ani si optionala pentru cele pana in 45 ani) si Pilon III (pensia facultativa la care oricine poate contribui cu maxim 15% din venitul lunar brut). Contributiile se deduc din impozitul pe venit si sunt scutite de impozit.

Compara Fonduri de Pensii pe FinZoom.ro


Sursa video: DIGI24