Clientii cu in franci elvetieni (CHF) au inregistrat cresteri semnificative la ratele pe care le plateau, ca urmare a dublarii cursului CHF/RON intre 2007 si 2014.

Punctul culminant a fost atins insa in 15 ianuarie 2015, atunci CHF a atins valoarea de 4.3287 lei (3.7415 lei – 14 ianuarie 2015), ceea ce a determinat clientii bancilor cu in aceasta moneda sa sesize instantele romane de judecata.

Vezi ce sentinta a dat Tribunalul Bucuresti in cazul unui consumator cu in CHF la Banca Romaneasca.

Majorarea ratei influentata de evolutia imprevizibila a cursului valutar nu este clauza abuziva

O serie de clienti din Oradea cu contracte de in franci elvetieni, incheiate cu Banca Romaneasca, intre aprilie 2007 si octombrie 2008, au intentat proces institutiei bancare pe motiv ca aceasta era in masura sa prevada fluctuatiile cursului de schimb al CHF.

"Ei au sesizat, asadar, instantele romane, aratand ca clauzele care prevad rambursarea creditului in CHF impun in sarcina lor riscul de schimb valutar si constituie, prin urmare, clauze abuzive", se arata in comunicatul curtii.

Vezi si: Simulare Conversie Credite in CHF - Comparatie

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie

Curtea de Apel Oradea s-a adresat Curtii de Justitie cu privire la examinarea clauzei privind deprecierea CHF-ului.

In cadrul unui comunicat de presa emis de Curtea de Justitie a UE, avocatul general Nihls Wahl nu considera ca fiind abuziva clauza ce prevede rambursarea sumei imprumutate tot in moneda contractarii creditului.

"Cerinta potrivit careia clauzele contractuale trebuie sa fie exprimate in mod clar si inteligibil nu poate impune profesionistului sa anticipeze si sa informeze consumatorul cu privire la evolutii ulterioare imprevizibile, precum fluctuatiile exceptionale ale cursurilor de schimb", se mentioneaza in comunicatul de presa.

Citeste si: CCR: Legea conversiei creditelor in CHF este neconstitutionala

Conditiile avantajoase atrag si dezavantaje

Un prim aspect ce a condus la aceasta concluzie este faptul ca imprumuturile intr-o moneda straina au o rata a dobanzii mai scazuta decat cele in moneda nationala in schimbul riscului de schimb valutar pe care il pot induce in cazul devalorizarii monedei nationale.

Un alt aspect de care s-a legat avocatul general face referire la dreptul bancii de a obtine rambursarea imprumutului in aceeasi moneda.

Astfel spus, clientii bancii au obligatia de a rambursa bancii creditul tot in CHF si nu in lei.

Consumatorul trebuie sa inteleaga consecintele unei clauze

Avocatul este de parere ca un consumator ar trebui sa stie ca moneda straina se poate aprecia sau deprecia, si in acelasi timp trebuie sa evalueze consecintele unei unei fluctuatii asupra ratei creditului.

"Cerinta potrivit careia clauzele contractuale trebuie exprimate in mod clar si inteligibil nu poate totusi merge pana la impune ca profesionistul sa anticipeze evolutiile ulterioare imprevizibile, precum fluctuatiile cursurilor de schimb ale monedelor in discutie in cauza si nici sa informeze consumatorul cu privire la acestea si sa isi asume consecintele acestora", se arata in comunicat.

Banca nu este raspunzatoare de variatiile cursului de schimb


Avocatul general considera ca o nu se face raspunzatoare de fluctuatiile cursului valutar: "Dezechilibrul semnificativ nu poate fi, in schimb, apreciat in functie de evolutii ulterioare incheierii contractului, pe care profesionistul nu le putea controla si nu le putea anticipa (precum variatiile cursului de schimb)".