Invitata la emisiunea "Aici, Acum" la TVR1, directorul FinZoom.ro - Irina Chitu, a dezbatut impreuna cu prezentatoarea emisiunii, Alina Stancu, subiecte privind piata creditelor si a locuintelor si influenta noilor masuri BNR de reducere a gradelor maxime de indatorare asupra acestor piete si asupra cresterii economice.

Irina Chitu: "Este o masura foarte binevenita...s-a crescut in ultima perioada foarte mult pe creditele de consum, unde gradele de indatorare se duc si pana la 70-80%. Un grad de indatorare de 40% este rezonabil, vorbim astfel de creditare sanatoasa...Ne dorim cu totii crestere economica, dar nu in orice conditii si nu cladita doar pe consum si supraindatorare".

Irina Chitu: "Va contrazic putin. Nu sunt puternic afectati romanii cu venituri mici. Familiile cu venituri sub medie si cu copii sunt chiar avantajate, fiindca acum gradul de indatorare se calculeaza la venitul net si nu la venitul disponibil (din care se scad cheltuielile de subzistenta de260-350 lei pe membru de familie). Astfel, o familie cu doi copii si un venit de 5000 lei pe luna se va incadra la o rata lunara cu 200 lei mai mare din 2019 – daca isi doresc un Credit Prima Casa, sa faca o simulare si poate ar trebui sa aplice pentru un credit anul viitor, nu acum".Sursa video: TVR 1

Irina Chitu: "Chiar si pentru o persoana singura cu un mediu, rata lunara maxima este mai mica doar cu 100 lei fata de gradul de indatorare practicat in medie de banci acum".


Incepand cu ianuarie 2019, romanii se pot imprumuta in lei maxim 40% din venitul net, iar in valuta, maxim 20%. Pentru achizitionarea primei locuinte, procentul creste la 45%. Aceste grade de indatorare se aplica doar creditelor noi, nu si creditelor aflate deja in derulare si refinantarilor (atunci cand nu se cere si o suma suplimentara prin refinantare).