Guvernul va renunta la Pilonul II de pensii, potrivit noului program de guvernare al PSD, anuntat azi de ministrul desemnat la Finante, Ionut Misa.

Romanii vor putea sa directioneze sumele acumulate pana in prezent fie catre sistemul de stat (Pilonul I) sau catre sistemul privat (Pilonul III).

"Suma acumulata pana in prezent ca stagiu de cotizare la Pilonul II, va reveni fiecarui contribuabil si va fi la dispozitia lui sa opteze daca o directioneaza catre privat sau daca doreste poate sa-si reintregeasca pensia in sistemul public".

Compara pe FinZoom la categoria Fonduri de Pensii.

Suma care ar reveni unei persoane, daca ar trebui sa primeasca pensie in baza Pilonului II, ar fi de aproximativ 25 de lei pe luna, o suma infima asa cum afirma si Ionut Misa.

"Raportat la sumele care au fost introduse in cadrul Pilonului II de pensii, sumele care le-ar putea obtine la sfarsitul perioadei de cotizare, deci dupa 65 de ani, ar fi astazi din estimarile noastre, de 25 de lei pe luna".

Ministrul desemnat a declarat ca Pilonul II este un mix intre stat si privat si ca se doreste a se oferi posibilitatea contribuabilului de a merge si catre stat (Pilon I) si catre privat (Pilon III), si sa nu mai existe un numar mare de companii.

"Companiile care administreaza Pilonul II de pensii incaseaza comisioane de management si de administrare, sumele sunt foarte consistente, si erodeaza intr-un fel sau altul (…) Exista certificate de trezorerie care au un mai bun si aceste piloane plaseaza banii de exemplu in certificate de trezorerie obtinand o mai buna si diferenta o pastreaza, deci nu in toate situatiile este un mai bun.".

Pana in prezent sunt administrate 40 de miliarde de lei in fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II), a tinut sa precizeze Ionut Misa.

Pana la finalul anului, se doreste finalizarea unui proiect in acest sens.

Citeste si: Pilonul II (Pensia privata obligatorie)