La fel ca in cazul creditelor, unde clientii pot contracta online un (din fata calculatorului sau a mobilului, de oriunde s-ar afla), acelasi lucru este valabil si in cazul depozitelor.

Bancile recompenseaza clientii cu dobanzi mai mari daca aleg sa constituite depozitul online, prin aplicatia de internet banking.

In prezent, doar cinci banci ofera bonus la depozitului constituit online, chiar cu pana la 1pp (punct procentual).

Banca Beneficii la deschiderea online
Unicredit Bank 1 pp pentru Depozit la termen cu prelungire automata
OTP Bank 0,20 pp l a Depozitul la termen si Depozitul la termen pe 7 luni
Piraeus Bank 0,16 pp la Depozitul cu Dubla Bucurie prin winbank 0,15 pp la Depozitul Star prin winbank - nu mai este diferentiata in functie de suma, iar perioada depozitului este de doar 12 luni (36 luni in cazul depozitului Star)
Libra Internet Bank 0,10 pp la Depozitul la termen
Patria Bank 0,10 pp la Depozitul Patria Clasic si Depozitul Patria Clasic cu plata lunara

In plus, pe langa beneficiile de , unele banci ofera si costuri la deschiderea, administrarea si retragerea banilor la scadenta, Aceste costuri intra in calculul Castigului Real si a DAE depozite (dobanda anuala efectiva pentru depozite).

Top depozite bancare in lei

In cazul unui online, un consumator poate castiga intre 46 lei si 146 lei, pentru un de 5.000 lei pe 12 luni, dar poate si pierde ~ 29 de lei.

Top depozite online 5.000 lei / 12 luni

Banca Produs Dobanda Castig real
TBI Bank Depozit Online 3,25% 146,25 lei
Libra Internet Bank Online - depozit 2,60% 118,27 lei
Piraeus Bank Depozit cu Dubla Bucurie prin Winbank 2,49% 69,19 lei
Depozit Star prin Winbank 2,35% 62,94 lei
Patria Bank Online - Depozit Patria Clasic 2,05% 56,72 lei
OTP Bank Depozit la termen OTP direkt 2,35% 46,20 lei
Unicredit Bank Online - depozit la termen cu prelungire automata 1,80% -28,82 lei

Comparativ cu un constituit online, un consumator va castiga intre 37 lei si 146 lei, dar va pierde 74 lei, cu 45 de lei mai mult.

Top depozite standard 5.000 lei / 12 luni

Banca Produs Dobanda Castig real
TBI Bank Depozitul Simplu 3,25% 146,25 lei
Libra Internet Bank Depozit la termen cu dobanda fixa 2,50% 113,66 lei
Piraeus Bank Depozit cu Dubla Bucurie 2,33% 62,04 lei
Patria Bank Depozit Patria Clasic 1,95% 52,15 lei
Piraeus Bank Depozit Star 2% 47,31 lei
OTP Bank Depozit la termen 2,15% 37,06 lei
Unicredit Bank Depozit la termen cu prelungire automata 0,80% -74,05 lei
Sursa: http://www.finzoom.ro/depozite/la-termen/

Comisioane care "musca" din castigul adus de depozitului

FinZoom.ro este singurul site care compara depozitele de la banci in functie de castigul real obtinut, calculand DAE la Depozite (dobanda minus taxe si comisioane, exprimata in procent anual) pentru a veni in sprijinul deponentilor.

Pentru a avea o imagine clara asupra costurilor care le afecteaza economiile, pe langa impozitul de 10% din venitul obtinut din , FinZoom.ro scade automat si comisioanele de cont curent (necesar pentru deschiderea oricrui depozit) si cel de retragere numerar la scadenta depozitului.

Recomandari FinZoom.ro pentru depozite la termen
  • Comparati depozitele in functie de castigul real obtinut (dobanda, minus taxe / 10% si minus comisioane / de cont curent si retragere numerar in ziua scadentei).
  • Nu "spargeti" depozitul inainte de termen fiindca pierdeti .
  • Daca vreti sa aveti oricand acces la bani, alegeti un cont de economii (au dobanzi aproape similare cu depozitele si puteti retrage si depune oricand bani, fara sa fiti penalizat). Compara Castigul Real (DAE) pentru Conturi de Economii pe FinZoom.ro
  • Alegeti depozite cu capitalizarea dobanzii (se calculeaza la dobanda).
  • Alegeti o banca fara comision de retragere numerar in ziua scadentei si retrageti banii din doar in ziua scadentei – in celelalte zile veti plati comision de retragere numerar calculat la intreaga suma retrasa (castig din + banii depusi in de dumneavoastra).
  • Pentru sume mai mari, programati retragerea de numerar, chiar si la scadenta depozitului (unele banci comisioneaza retragerile neprogramate cu 2%).
  • Ridicati sumele programate, pentru a nu fi penalizat (penalizare 2% din suma programata si neridicata).
  • Daca aveti un de salariu/pensie la aceeasi banca, comisionul de retragere numerar cu de la bancomatul propriu este la majoritatea bancilor . Va puteti transfera banii din , la scadenta, pe fara costuri.
  • Nu tineti banii la saltea! Chiar daca ofera castiguri mici, banii depusi la banca sunt garantati in limita a 100.000 euro / deponent / banca. In caz de faliment al bancii, sumele depuse si dobanzile aferente (minus comisioanele datorate bancii) va sunt returnate in maxim 7 zile (conform unei Directive Europene transpusa in legislatia noastra)