In cadrul conferintei "Romania, Incotro? Economia Romaniei", organizata pe 8 noiembrie de Oxygen Events, invitatii au adus in dicutie principalele tendinte macro economice interne si internationale si impactul lor asupra evolutiei economiei romanesti.

Dr. Aurelian Dochia, analist financiar: "Romania este o tara destul de vulnerabila si trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce poate sa vina din exterior. In acest an, inca nu s-a intamplat nimic catastrofal, dar raman la convingerea ca factorii externi sunt un aspect de care trebuie sa tinem seama, sa fim foarte atenti"

Economia Romaniei - Oficial ne merge bine

Fata de 2017, cand economia Romaniei a inregistrat o crestere de 7%, specialistii de la Bruxelles prognozeaza pentru Romania, o crestere economica de 3,6% (de la 4,5% anterior), iar cei de la Fondul Monetar International, considera ca vom avea o crestre de 4%.Sursa video: PRO TV

"In ciuda statisticilor care ne spun ca lucrurile merg bine, exista o mare ingrijorare ca lucrurile s-ar putea sa se deterioreze destul de rapid. In ciuda faptului ca economia a crescut de aproape 7-8 ani in ritm continuu, salariile au ramas aproape stagnante in majoritatea economiilor si au crescut foarte mult divergentele sociale, toata aceasta crestere din ultima perioada s-a indreptat catre un mic segment de populatie, in timp ce majoritatea populatiei a ramas tot acolo si evident ca asta este un moment de tensiune, cresc tensiunile sociale".

Austeritate, dar nu chiar

"Suntem obisnuiti de vreo 10 ani, de cand a izbucnit criza, marea recesiune, sa discutam despre austeritate si despre faptul ca tarile si guvernele au fost nevoite sa adopte politici restrictive. Daca ne uitam la statistici, vedem ca austeritatea este este o vorba, in perioada 2007-2014, datoriile globale au crescut cu 57 de trilioane dolari. Intr-o austeritate, datoria scade, pentru ca se strange cureaua sau cel putin nu creste (…) In 2017, datoria totala globala a crescut, ajungand la 237 de trilioane dolari fata de 199 trilioane dolari cat era in 2014. In 2017 a fost o crestere de peste 10%".

Impactul datoriei asupra cresterii economice, scade

"Datoria creste, dar impactul sau asupra dezvoltarii economice, scade. Acum 50 de ani, daca te imprumutai la nivel de tara, in dolari, in general reusea sa creasca cu mai bine de 1 dolar PIB-ul. In zona euro, daca in 2007 te imprumutai, produceai o crestere de 0,46 dolari la fiecare dolar imprumutat, in 2014 a scazut la 0,38 dolari".

Lipsa cresterii productivitatii duce la o deterioare a perspectivelor de progres pentru generatiile tinere.

"Daca pentru persoanele nascute in 1960, pe o perioada de 40 de ani, cat a fost viata lor activa, ei au reusit sa-si multiplice venitul real de 2,5 ori, o persoana care este nascuta in 2000, nu mai are perspectiva asta, ea ajunge sa creasca de 1,6 ori, deci posibilitatea de progress a copiilor si nepotiilor nostri pare sa fie mult limitata de aceasta evolutie a productivitatii si evident ca asta va duce la foarte multe nemultumiri. Daca veniturile pe locuitor nu cresc datorita productivitatii stagnante, atunci singura modalitate prin care poti sa faci fata unor cheltuieli crescute, este sa cresti impozitele, taxele".

Deutsche Bank estimeaza ca in 2045, impozitul pe venit in Germania ar trebui fie de 80% pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile.