Scenariile economistitor privind economia Romaniei nu sunt foarte imbucuratoare. In cadrul unei intalniri avute cu jurnalistii la inceputul acestei saptamani, Horia Braun, economist-sef la BCR, a sugerat ca economia Romaniei va trebui sa intre la dieta.

"Avem cel mai mare deficit de cont curent din Europa (-4,5%) si suntem la o distanta semnificativa de celelalte tari. Intrebarea e cum facem ajustarea? Din pacate, o ajustare este la fel de grea ca o cura de slabire si ai mai multe variante, poti sa faci exercitiu fizic, sa consumi mai multe calorii decat consumi, a doua varianta este sa mananci mai putin, sa tai din calorii si exista si metode chirurgicale, in cazuri extreme. Putem sa ne ajustam avand o crestere economica mai puternica, deficitul bugetar se raporteaza la PIB, daca ai crestere puternica dar independenta de stimulii fiscali, creste economia. E si varianta sa taiem din calorii, adica sa taiem din cheltuieli. Fie ca taiem din cheltuielile publice, fie ca sectorul privat se ajusteaza pentru ca are de-a face cu impozite mai mari. Un impozit mai mare nu inseamna altceva pentru sectorul privat decat acomodarea de reducere a cheltuielilor in alta parte pentru a reduce aceasta cheltuiala suplimentara. Si metoda chirurgicala, inseamna programe de austeritate cu care ne-am mai confruntat", a spus Horia Braun.

O crestere economica sanatoasa, mizeaza foarte mult pe evolutia PIB-ului potential, independent de stimulii fiscali, care depinde de , de munca si de productivitate, este de parere Horia Braun.

Din datele prezentate, acumularea de a fost mai degraba negativa, iar investitiile nu au fost un motor al cresterii in ultimii ani, iar cresterea populatiei ocupate e limitata la nivelul populatiei active, aflata intr-o tendinta de scadere in ultimii 10 ani.

Cheltuim mai mult decat avem venituri, spune Horia Braun, iar "daca nu e sa depasim deficitul bugetar de 3%, maximul cat putem investi pe an este 2%, iar investitiile nu pot sa creasca prea mult daca nu recuperam la absorbtia de europene".

Forta de munca nu creste in Romania

Capitalul nu creste, forta de munca nu creste, atunci ne bazam pe productivitate.

Daca ne uitam in ultimii 5 ani, salariile in sectorul public s-au majorat cu 93%, salariul minim cu 103% si cu 59% in sectorul public, insa productivitatea muncii a crescut doar cu 47%.

Pentru acest an, economistii apreciaza ca salariile vor mai creste, 10% (sectorul privat), 12% (salariul minim), 17% (sectorul public), si vom avea o crestere de productivitate de doar 3%.

"Metoda de slabire prin exercitiul fizic, nu stiu daca va functiona prea puternic. Alte variante? Sa mancam mai putin. Cred ca greu vom vedea taieri de cheltuieli in sectorul public, probabil nici cresteri de impozite directionate clar catre niste categorii de impozite destul de largi. Din acest motiv, nici aceasta tactica nu va functiona prea mult.
Chirurgia? Sper sa nu ajungem acolo. La chirurgie curge sange si ce inseamna sange in domeniul economic? Inseamna depreciere mare de curs, dobanzi mari si in final toata lumea sufera".

Care este solutia? Cate un pic din fiecare, spune economistul sef al BCR.

"Adica sa si alergam putin si sa mancam mai putin ca sa putem sa restrangem putin cheltuielile, inseamna ca va trebui sa venim cu niste dobanzi ceva mai mari pe partea de politica monetara, dar nu extraordinar de mari pentru ca atunci nu mai merge nici exercitiul fizic, daca ne strangem cu cureaua nu putem sa mai alergam"

Ce inseamna mai exact aceasta solutie? In primul rand implica o depreciere graduala a leului, o crestere treptata de dobanzi si taiere graduala a deficitului.

"Ca sa putem sa facem un dozaj potrivit, rata inflatiei trebuie mentinuta undeva in jurul valorii de 3,5% si dozajul acesta inseamna o depreciere graduala a leului, undeva la 2-3%. O crestere de este digerabila de toata lumea daca nu este rapida si masiva (0,2 pp - 0,3 pp)", explica Horia Braun.

Pentru 2019, economisul sef al BCR, apreciaza ca ne vom situa in scenariul de aterizare lina.