Acum sau mai tarziu, efectele generate de Ordonanta de urgenta numarul 114 /2018 prinvind taxarea bancilor, companiilor din telekom si energie, se vor vedea din ce in ce mai bine.

Intr-o dezbatere organizata de Bursa de Valori Bucuresti, administratori de de au prezentat care este impactul acesteia atat asupra companiilor, cat si asupra consumatorilor.

Principalele efecte ale OUG 114, care au reiesit din discutie sunt:
  1. Reducerea dobanzilor la depozite
  2. Transferul unor taxe asupra consumatorului final
  3. Inrautatirea perspectivei de raiting pentru unele banci si companii, sau chiar disparitia unor banci
  4. Taierea investitiilor
Alexandru Combei: aceste taxe se vor transfera asupra consumatorului final

"Impactul inca nu a apucat sa se manifeste complet deoarece abia suntem la inceput de februarie. Impactul va fi pe anumite sectoare clar negativ" afirma Alexandru Combei, BRD Asset Management.

"Avand in vedere ca taxa bancara este o taxa pe active, bancile vor incerca sa faca economii si sa-si pastreze acel ecart intre dobanzile la si dobanzile la depozite. Daca la o parte din ele (cele catre persoane fizice) nu pot fi reduse, este clar ca vor incerca sa intervina pe partea de depozite. Vor reduce dobanzile la depozitele pe care le ofera clientilor, asta in conditiile in care inflatia in Romania este in banda target a BNR, dar nu este foarte jos.

Vor fi masuri, de exemplu in cazul DIGI care a anuntat recent, dupa aparitia OUG, ca va majora preturile cu undeva intre 3-5 % pentru serviciile din Romania. Digi este una din companiile care in acest sector a avut o politica de a tine preturile in jos, dar in momentul de fata a transferat aceasta crestere (taxa de 3%) catre consumatorul final.

Pana la urma acea taxa de 3% o inrolezi catre consumatorul final".

Robert Burlan: sectorul bancar nu are cum sa existe pe viitor cu taxa in forma aceasta

"Chiar daca masuri similare am vazut si in tari din regiune precum Polonia, Ungaria, cred ca in niciunul dintre cazuri nu am vazut un asemenea cumul de masuri luate in acelasi moment toate si de asemenea magnitudine", a continuat Robert Burlan - Raiffeisen Asset Management.

"Din acest motiv este greu de crezut ca nu o sa propage efectul la nivelul intregii economii … Adica nu doar sectoarele vizate vor fi afectate, ci efectele se vor propaga mai departe, in special prin canalul bancar.

Pentru un sector care a avut un return of assets pe medie in ultimi 10 ani de sub 0,5, o taxa de 1-2%, matematic nu este suportabila. Asa cum s-au exprimat opinii in piata, matematic anumite banci vor iesi din piata in aceste conditii. In mod evident sectorul asta nu are cum sa existe pe viitor cu taxa in forma aceasta. Ori taxa sa fie schimbata, ori sectorul bancar o sa arate cu totul diferit in urmatorii ani.

Poate este nevoie de timp ca unii sa vada efectele/consecintele masurilor luate. Cred ca ele vor fi cat se poate de vizibile si dureroase pentru economie, mai ales ca ciclul economic este destul de matur, de intarziat, inlcusiv in Europa si in America. Prin aceste masuri facem doar sa acceleram drumul spre recesiune. Lucrurile astea sunt destul de evidente.

Efectele… deja am vazut o inrautatire a perspectiei de raiting pentru unele banci, am vazut anunturi de taiere a investitiilor, in conditiile in care asa cum au exprimat reprezentatii bancilor "se nationalizeaza profitul". E clar ca trebuie sa te ajustezi… ca ajustarea se va face pe partea de sau pe partea de credite… De exemplu, sunt cu marja foarte redusa, cum este Prima Casa. Ea nu mai este viabila bancilor in conditiile curente. Dar ce faci cu creditele care au fost deja acordate stiind anumite conditii impuse de lege pe care le-ai acceptat si ai crezut ca pe perioada creditului o sa ramana nechimbate si acum te trezesti ca pe un Prima Casa nu mai faci deloc profit?

In sectorul pensiilor private cerintele de sunt pur si simplu draconice si nimeni nu a explicat de ce este nevoie ca un administrator de pensii sa aduca bani la aproape similar cu o banca, in conditiile in care activele nu sunt pe bilantul ei si provizioanele pe care trebuie sa le constituie pentru garantarea contributiilor sunt deja constituite.

Este vital ca sectorul de pensii sa continue, adica si-a aratat performanta, soliditatea, contributia la evolutia pietei si a economiei. Poate nu intamplator piata locala s-a tinut asa de bine in 2018.

A contat ca fondurile de pensii investesc peste 90% din banii de actiuni pe piata locala si peste 95% din toate activele in ecomomia locala.

In mod cert evolutia pozitiva a economiei din ultimii ani s-a datorat si contributiei fondurilor de pensii.

Este imperios necesar ca reglementatorii sa se aplece asupra acestor cerinte care nu au sens. Bani de exista si … daca ar creste de 14 ori capitalul nu ai avea ce sa faci cu banii respectivi din punct de vedere al riscului, al derularii activitatii. S-a demonstrat ca exista suficient, s-au constiuit provizioanele, trebuie actionat pentru a aduce lucrurile pe fagasul normal.

Este absolut importanta si pastrarea sistemului actual de pensii."

Daniela Vasile: Bancile au doua optiuni, iar companiile din energie vor stopa toate investitiile

"La nivel bancar practic bancile au doua optiuni in acest moment" spune Daniela Vasile de la Certinvest:
  • "fie isi restrang activitatea daca taxa ramane in forma actuala, ceea ce inseamna implicit o reducere a creditarii cu impact major negativ asupra intregii economii
  •  fie transfera o parte din aceasta taxa prin intermediul comisioanelor asupra consumatorului final care va acoperi o parte din pierderea profitului
Daca ne referim la companiile din energie, taxa de 2% pe cifra de afaceri nu va face decat sa stopeze toate proiectele de pe care le aveau in vedere, de asemenea cu impact negativ asupra cresterii economice.

Per ansamblu, climatul de business din Romania va deveni unul si mai impredictibil, in contextul in care investitiile straine directe erau deja pe un trend descendent, astfel incat nu mai vedem triggeri care sa genereze crestere economica in contextul in care consumul privat care era principala componenta a cresterii economice, a decelerat in 2018."

Ovidiu Dumitrescu: Pe mine ma ingrijoreaza partea energetica

"Noi (n.r. la Tradeville) nu vedem cine stie ce impact imediat din 2 motive:
  1. pentru ca partea negativa a masurilor afecteaza pe termen lung economia, climatul de business, dar nu numai…
  2. pentru ca exista speranta si s-a dovedit cat de mult au fluctuat actiunile bancilor la niste zvonuri cu privire la posibilele indulciri ale prevederilor OUG . Exista speranta ca aceasta OUG nu va fi eterna...ca va mai dura 2 luni sau 2 ani, sperantele sunt ca va fi inlaturata intr-un fel sau in altul.
Facand abstactie de permanenta sau nu a acestor masuri, pe mine ma ingrijoreaza partea energetica. Nu inseamna ca celelelate sunt neglijabile sau bune.

Ganditi-va ca traim intr-o economie digitalizata si intr-un context in care daca vrei sa fii competitiv la nivel de productie foarte importante sunt costurile energiei (…). Daca ne imaginam ca vreun mercurial in economie pe preturi de energie o sa rezolve problema asta, raspunsul este nu. Singurul lucru pe care o sa-l rezolve este ca o sa inceapa iar sa se ia lumina, deci nu mai ai suficienti producatori care sa ramana viabili.

Daca tu impui aceste taxe care nu par mari, in conditiile in care noi avem cea mai mare diferenta intre activa si pasiva din UE, tu ce platesti e de fapt costul intregului sistem de reglementare si de masuri pe care trebuie sa le ia o banca ca sa asigure un sistem in care nu e nevoie sa vina fondul de garantare al depozitelor ca sa ii scoata dintr-o situatie dificila. Ei trebuie sa aiba grija sa iti dea banii de depozite inapoi. Acest lucru se reflecta in marja aia, plus tot ce mai trebuie sa faca ei ca si companie intr-un sistem ultrareglementat (…).

Cei care sunt nemultumiti de dobanzile la depozite, daca vor sa-si asume riscuri suplimentare, trebuie sa stie ca la Bursa de Valori Bucuresti sunt obligatiuni corporative cu de 8%.

In privinta bancilor, ele mai au totusi un debuseu: pot sa vanda sau sa securitizeze creditele. (…) Evident, nu sunt intelepte masurile astea. Acum, ce pot sa zic, nefericirea e ca in ciuda tuturor argumentelor destul de evidente ele au fost luate".

Ramane de vazut ce efecte va provoca OUG 114/2018 daca va ramane in actuala forma sau va fi schimbata si cum se vor reflecta acestea in economie, dar si cum va afecta consumatorii finali.