In cadrul Conferintei "Relatia cu consumatorul de servicii financiare", Mircea Cosea, profesor universitar si analist economic a vorbit despre implicatiile legii asupra economiei, respectiv ca aceasta produce efecte dramatice.

De ce produce efecte dramatice?
  1. pentru ca suntem intr-o societate in care legile nu au la baza o idee care sa tina seama de strategia pe termen lung a tarii - la noi legile se fac in functie de dorintele tarii si, pe ansamblu, nu sunt puse cap la cap pentru a oferi o imagine clara.
  2. pentru ca Romania este "un stat capturat": facem legi dorite si impuse, create in functie de interesul unei persoane sau al unui grup. 
La noi se fac legi fie impuse de politic, fie din necesitatea de a transpune in legislatie directive europene. Legile trebuie sa fie insa privite atent, deoarece pot sa creeze efecte negative in timp.

Ce parere are Domnul Mircea Cosea despre Legea darii in plata?

Referior la acest subiect, domnul Mircea Cosea a precizat ca:

"Ideea poate fi considerata corecta sau buna, legea in schimb este scrisa intr-o maniera rudimentara, scrisa prost".

Argumentele care stau la baza acestei afirmatii se refera la faptul ca:
  • Legea Darii in Plata nu preia din Directiva 17 decat cateva fraze care au convenit celor care au scris legea, fara a aduce o legatura directa cu directiva 
  • Creeaza suspiciuni de natura uneori periculoasa, aduce in discutie o anumita nota de suspicionare a interesului pe care legiuitorul il are
"Daca ne referim la lege in mod direct, cred ca nu e momentul sa mergem in continuare cu ea,...cred ca trebuie sa mergem pe ideea pe care directiva o are in perspectiva (…) trebuie creat un pachet de legi".

"Bancile fac abuzuri, au clauze abuzive in contracte - atunci sa mearga in instanta. O astfel de lege este un atentat la economia de piata. O incercare de a lua de la banci ceva este un atentat la economia de piata".

"Consider ca Legea poate fi sociala, nu economica cum se pretinde".

Suntem in etapa in care in Romania a aparut o noua categorie de defavorizati (pe langa tineri, persoane peste 45 ani in somaj, sau persoane cu boli cronice).

Aceasta categorie de "victime ale crizei" - sunt oamenii care au pierdut capacitatea de rambursare a creditului din cauza crizei care a afectat si Romania foarte mult si ar trebui sa fie perfect identificata.

Intrebat fiind daca este de acord cu o astfel de lege, domnul Cosea a spus ca este de acord cu conditia ca aceasta sa fie foarte bine tintita de catre cei care au nevoie (cei cu probleme generate de pierderea locului de munca,
de pierderea capacitatii de plata etc.)

Desi legea discuta de modelul social al Romaniei, principala problema pentru schimbare o reprezinta incapacitatea statului de a sprijini noii defavorizati.

Ce este de facut?

S-ar putea face o miscare de solidaritate a bancilor fata de efectele crizei, iar bancile sa ofere posibilitatea de renegociere a contractelor persoanelor afectate - "victimelor crizei".