Ieri, pe 20 martie, propunerea legislativa initiata de deputatul Daniel Zamfir, ce are ca scop eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de leasing/credit, a primit vot favorabil din partea comisiilor Senatului.

Propunerea legislativa pentru modificarea OG 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing precum si a OUG nr. 99/2006 privind institutiile de si adecvarea capitalului, are ca scop eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de leasing / de credit incheiate cu consumatorii, precum si pentru contractele de garantie aferente acestora precum si limitarea penalitatilor si a altor obligatii de plata in cazul rezilierii contractului de creditare/ leasing.

"Caracterul de titlu executoriu ramane in cazul creditelor ipotecare", anunta Daniel Zamfir.

De curand, KPMG a efectuat un studiu de impact, la cererea bancilor, prin care s-au identificat efectele propunerilor legislative aflate in discutie.

Pe langa studiul limitarii DAE la , KPMG a studiat si efectele masurilor ce au ca scop eliminarea caracterului de titlu executoriu.

Citeste si: Studiu KPMG: Limitarea DAE va inaspri conditiile de creditare

Conform datelor prezentate in studiu, aceasta masura ar afecta procesul de recuperare a creantelor de catre institutiile de si societatile de leasing, chiar daca aceasta propunere are ca principal pilon de sustinere imposibilitatea consumatorilor de a invoca existenta clauzelor abuzive la momentul incuviintarii executarii silite, astfel ca ar fi incalcat principiul efectivitatii.

Propunerea are caracter retroactiv, adica se aplica si contrectelor incheiate anterior

Modificarea va fi aplicabila de la momentul intrarii in vigoare, adica atat contractele ce vor fi incheiate precum si cele incheiate anterior, nu vor mai constitui titlu executoriu.

"Toti consumatorii pentru care alte solutii de redresare in afara de executarea silita nu sunt fezabile vor fi nevoiti sa se apere in litigii initiate de creditori, prin care se urmareste obtinerea unui titlu executoriu in vederea stabilirii certitudinii, lichiditatii si exigibilitatii datoriei fata de institutia de credit", arata studiul KPMG.

Conform estimarilor KPMG, aceste litigii ar putea depasi chiar 3 ani.

Se schimba conditiile leasing-ului

Prin acest proiect, se doreste ca si cei care au achizitionat un autoturism prin leasing sa il poata vinde chiar daca nu sunt proprietari, si sa stinga o parte din suma datorata.

"Daca din valorificarea bunului se obtine o suma mai mica decat suma datorata, este obligat sa aduca din alte surse bani ca sa stinga datoria, daca din valorificarea bunului respectiv obtine o valoare mai mare, bineinteles va pastra diferenta si va achita catre societatea de leasing suma datorata", a precizat Daniel Zamfir.

Companiile de leasing sunt ingrijorate ca pana la recuperarea bunului, acesta ar putea sa-si piarda mult din valoare.

"Firma de leasing, desi este proprietara bunului prin lege, daca se elimina acest titlu executoriu, nu va mai avea posibilitatea sa recupereze bunul ci va trebui sa mearga in instanta...Avand in vedere durata de viata scurta a unui bun luat in leasing, maxim 5 ani, cand vom avea posibilitatea sa recuperam bunul, prectic acesta nu va mai valora nimic", a declarat Melania Hancila, ALB Romania.

Consumatorii vor avea cheltuieli suplimentare cu litigiile, arata KPMG, iar valoarea va creste proportional cu durata procesului judiciar si valoarea creditului.

De exemplu, conform estimarilor KPMG, in cazul unui de aproximativ 75.000 lei, pentru care procesul judiciar presupune toate cele 3 etape – prima instanta de judecata, apel si recurs, costurile totale pot depasi 20.000 lei.


Sursa: KPMG

Totodata, studiul arata ca anumiti consumatori ar putea beneficia de conditii de rambursare mai favorabile in cazul in care anumite institutii de ar fi nevoite sa faca concesii suplimentare, nejustificate de situatia financiara a acestora, pentru a evita efectele negative ale extinderii perioadei de recuperare.

Consumatorii ar putea sa se confrunte cu majorarea costurilor de creditare sau cu restrangerea accesului la creditare

Realizatorii acestui studiu sunt de parere ca anumite institutii de vor majora costurile de creditare sau chiar vor inaspri conditiilor de creditare, pe cand anumiti consumatori ar putea sa nu mai fie eligibili pentru creditare si vor fi nevoiti sa identifice solutii alternative de finantare sau sa renunte la achizitiile planificate.

Studiul KPMG arata ca propunerea ar aduce beneficii limitate in materie de protectie a consumatorilor, prin raportare la mecanismele existente in prezent, care nu implica costuri suplimentare pentru acestia, precum ANPC, CSALB, surse de informatii electronice care ofera posibilitatea de a compara produse financiare.

Compara pe www.FinZoom.ro: Credite Ipotecare, Credite de Nevoi Personale, Leasing, Carduri, Credite IMM, Depozite de la toate bancile.