Vacanta a luat sfarsit pentru parlamentari, iar in aceasta sesiune parlamentara ar trebui sa intre in dezbatere o serie de proiecte legislative initiate in 2017 si inceput de 2018.


Un astfel de proiect legislativ este cel ce face referire la eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de leasing si .

Propunerea legislativa pentru modificarea OUG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing precum si a OUG nr. 99/2006 privind institutiile de si adecvarea capitalului, are ca scop eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de leasing si de incheiate cu consumatorii, precum si pentru contractele de garantie aferente acestora precum si limitarea penalitatilor si a altor
obligatii de plata in cazul rezilierii contractului de creditare / leasing.

Daca propunerea va fi adoptata, executarea silita se va face mai greu si doar prin instanta de judecata.

Propunerea are caracter retroactiv, adica se aplica si contrectelor incheiate anterior

Modificarea va fi aplicabila de la momentul intrarii in vigoare, adica atat contractele ce vor fi incheiate precum si cele incheiate anterior, nu vor mai constitui titlu executoriu.

Inca din martie cand a fost adoptat de Senat, jucatorii din piata au declarat ca acest proiect va face mai mult rau consumatorilor.

La cererea bancilor, KPMG a efectuat un studiu de impact, din care a reiesit ca aceasta masura ar afecta procesul de recuperare a creantelor de catre institutiile de si societatile de leasing, iar consumatorii vor avea cheltuieli suplimentare cu litigiile, iar valoarea va creste proportional cu durata procesului judiciar si valoarea creditului.

Totodata, realizatorii acestui studiu sunt de parere ca anumite institutii de vor majora costurile de creditare sau chiar vor inaspri conditiilor de creditare, pe cand anumiti consumatori ar putea sa nu mai fie eligibili pentru creditare si vor fi nevoiti sa identifice solutii alternative de finantare sau sa renunte la achizitiile planificate.


Se schimba si conditiile leasing-ului

Prin acest proiect, se doreste ca si cei care au achizitionat un autoturism prin leasing sa il poata vinde chiar daca nu sunt proprietari si astfel sa stinga o parte din suma datorata.

In plus, companiile de leasing sunt ingrijorate ca pana la recuperarea bunului, acesta ar putea sa-si piarda mult din valoare.

"Firma de leasing, desi este proprietara bunului prin lege, daca se elimina acest titlu executoriu, nu va mai avea posibilitatea sa recupereze bunul ci va trebui sa mearga in instanta...Avand in vedere durata de viata scurta a unui bun luat in leasing, maxim 5 ani, cand vom avea posibilitatea sa recuperam bunul, prectic acesta nu va mai valora nimic", declara in martie Melania Hancila, Fost Secretar General, ALB Romania.