Cei mai importanti jucatori pe piata de rezidential, s-au reunit zilele acestea in cadrul evenimentului "Real Estate Forum", organizat de Finmedia, la o dezbatere pe acest subiect.

Riscuri pentru piata imobiliara

Noile masuri privind reducerea gradului de indatorare la anuntate de BNR si evolutia dobanzilor sunt principalele riscuri identificate de dezvoltatorii imobiliari.


Compara Credite ipotecare pe FinZoom.ro

Sorin - Catalin Cerbu, Libra Internet Bank: "Sunt 5-6 banci active pe zona de rezidential in Romania. Avem pana in acest moment 410 date dezvoltatorilor, un sold la 260 milioane de euro, 38% din portofoliul de este in aceasta zona. Daca discutam de riscuri, din punctul meu de vedere este ca proiectul sa nu fie finalizat, de aceea un element important in analiza este sa ne asiguram ca exista banii necesari finalizarii proiectului. Evident, evolutia dobanzilor, gradele de indatorare recent anuntate de Banca Nationala limitate la 40% pentru populatie, incetinirea cresterii economice, lipsa fortei de munca este o problema cu care se confrunta dezvoltatorii si incetinirea ritmului vanzarilor, lucru pe care l-am sesizat, in august si septembrie au fost facute mai putine tranzactii decat in lunile anterioare".

Compara Credite Prima Casa pe FinZoom.ro

Prima Casa – principalul motor de crestere

Piata de rezidential a inregistrat cresteri in ultimii ani si asta datorita creditelor acordate prin Programul Prima Casa.

Cristian Erbasu, Erbasu S.A: "Pe imobiliare, potentialul exista, in Romania. Cresterile salariale, sanatoase, nu artificiale cum au fost in ultimul an si jumatate, vor face, chiar daca Prima Casa se va diminua ca importanta, sa fie inlocuita cu alte produse bancare care se bazeaza pe venituri sustenabile ale populatiei".

Preturile locuintelor vor scadea

"Stiti foarte bine ca pe piata vine criza, se vor ieftini, va fi cadere in piata imobiliara, lucrurile astea sunt destul de neconfortabile si o simtiti pe pielea dumneavoastra anul acesta, de cateva luni de zile, cu dobanzile, cu indatorarea scazuta, banca luand masuri si cu aceasta problema vis a vis de Prima Casa, mai merge si cum mai merge. Dezvoltarea imobiliara s-a bazat mai mult pe Prima Casa, trebuie ca orice lucru care vrem sa reziste mai mult, sa aiba si alternative, adica un singur picior si acela principal, daca pica, nu este bine"

Piata imobiliara – o hemoragie de cladiri

"La noi nu este o criza, este o reasezare dupa o hemoragie de cladiri care a aparut in timp foarte scurt, autorizatii foarte multe care s-au dat cum doi ani si anul trecut, nu avea cum sa nu se vada pe piata, coroborat cu cele amintite anterior, a dus la o linistire, pentru ca necesitatea de locuinte pe piata este mare" a concluzionat Cristian Erbasu.