Un de iti poate oferi foarte multe beneficii, cu conditia sa stii foarte bine cum functioneaza si cum sa-l folosesti. Fiindca altfel nu vei face decat sa platesti bancii dobanzi si comisioane si mult mai multi bani decat ai imprumutat (sau folosit din creditul de pe card).

Video - Click aici

Poti sa iti faci un de pentru a avea un aprobat, o anumita suma de bani la indemana, pe care sa il folosesti doar cand ai nevoie urgenta de bani (vezi o promotie pe care nu vrei sa o ratezi, achizitionezi un produs sau pleci in excursia mult visata, pentru care vrei sa platesti in zilele, lunile urmatoare).

Daca nu folosesti banii din creditul aprobat pe , ai costuri doar cu comisioanele aferente emiterii si administrarii acestui . Compara Cardurile de Credit pe FinZoom.ro, in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva = Costul Total are cuprinde dobanzi si comisioane aferente cardului).

Dar cand te decizi sa-l folosesti, trebuie sa tii seama de mai multi factori:

Perioada de gratie

Este perioada in care nu platesti pentru banii folositi (cu conditia sa ii rambursezi in totalitate in aceasta perioada de gratie). Perioada de gratie poate fi de 45 zile sau maxim 60 zile (in functie de banca de unde ai achizitionat cardul).

Atentie insa:
  1. Citeste contractul de de . Fiecare banca stabileste din ce data a lunii incepe si se sfarseste perioada de gratie. De exemplu, daca ai o perioada de gratie de 45 zile, valabila de pe 1 ale lunii pana pe data de 15 a lunii viitoare, inseamna ca: daca faci cumparaturi cu cardul in data de 30 a unei luni, ai perioada de gratie de doar 15 zile.
  2. Nu se acorda perioada de gratie pentru retragerile de bani de la bancomat. Doar pentru plati cu cardul de la comercianti.
Caracteristici Carduri de Credit – Compara Dobanzi, Perioada de Gratie, Suma minima, Comision de Retragere la bancile din Romania

Suma minima de rambursat

Poti folosi banii de pe oricand, in aceeazi zi de mai multe ori, poti rambursa a doua zi o parte din bani, dupa care sa ii scoti in cateva minute din nou, insa lunar, pana la o data fixa trecuta in contractul de , ai de rambursat o suma minima: intre 2% si 10% din creditul utilizat.

Nu te limita la plata doar a sumei minime, pentru restul banilor imprumutati vei plati – iar dobanzile la cardurile de (intre 11% si 33%) sunt mai mari decat cele la creditele de consum, iar pentru retragerile de numerar cu cardul de bancile practica dobanzi si mai mari. In plus, nu vei reusi sa rambursezi niciodata creditul si vei plati dobanzi si comisioane bancii, mai mult decat banii pe care i-ai imprumutat.

Insa, daca nu platesti nici macar aceasta suma minima, vei plati dobanzi penalizatoare si de 40% pe luna sau 5% pe zi.

Retragerea de numerar

Nu folosi cardul de pentru retrageri de numerar, fiindca pierzi de 3 ori: nu beneficiezi de perioada de gratie, platesti o pentru banii retrasi mai mare (decat daca platesti direct la comerciant cu cardul) si platesti comision de retragere numerar de la bancomat: si de 3% din suma retrasa, minim 10 lei pentru fiecare retragere.

Caracteristici Carduri de Credit – Compara Dobanzi, Perioada de Gratie, Suma minima, Comision de Retragere la bancile din Romania

Carduri cu plata in rate fara dobanda

La aceste , daca platesti cu sfintenie rata lunara (pana la data scadenta trecuta in contract), nu platesti . Se platesc insa eventualele comisioane (de administrare card). Si intotdeauna comisionul se retrage primul din orice suma rambursata. Asa ca, cititi cu atentie extrasul de cont sa stiti ce aveti de platit lunar si pana la ce data.Sursa video: TVR.ro