In cadrul conferintei de presa organizata de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) au avut loc dezbateri pe tema inceperii platilor catre Creditorii de Asigurari ai Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA – in faliment.

In cadrul FGA, pana la acest moment au fost inregistrate peste 32.800 de cereri de plata.Sursa: FGA

"Peste 83% sunt cereri de plata pentru dosare de dauna, 17% sunt cereri pentru restituiri de prima, in cazul in care asiguratul a decis sa-si denunte contractul de asigurare si 12% reprezinta cereri pentru regrese" a afirmat Carmen Radu, presedinte CA al FGA.

Specialistii FGA au verificat si completat peste 6.300 de dosare, din care 4.171 dosare au fost aprobate la plata (peste 16 milioane lei) si 24 de dosare au fost respinse (aproximativ 60 mii lei).Sursa: FGA

"In perioada imediat urmatoare, directiile de specialitate urmeaza sa avizeze inca 2.100 de dosare care vor intra imediat la plata".

Conform spuselor reprezentantului FGA, in acest moment sunt platite 354 de dosare (aproximativ 1,9 milioane lei),ieri au fost platite 248 de dosare (1.256 milioane lei) si in aceasta dimineata au mai fost platite 106 dosare (679 mii lei).

Conform informatiilor furnizate de FGA, dauna medie (in cazul dosarelor aprobate in Comisia Speciala) este de 3.865 lei.

Cand depun cererea de plata la Fond, creditorii de asigurare pot opta pentru plata prin virament bancar, mandat postal sau ridicarea de numerar de la orice sucursala a bancii colaboratoare (Raiffeisen Bank).

Estimarea valorii platilor pentru dosarele preluate de la Astra

Suma estimata pentru platile ce vor urma sa fie achitate de catre FGA pentru cele 57.210 dosare preluate de la Astra, a fost redusa de la 650 milioane lei la 480 milioane lei.

"Urmare a verificarilor pe care le-am facut si tinand cont ca Fondul plateste maxim 450.000 lei/creditor de asigurare, ultimele estimari ne arata ca suma ar fi cam de 480 milioane lei (...) facand referire strict la dosarele preluate de la Astra, la care se vor adauga sumele de plata aferente dosarelor noi deschise de daune catre FGA si eventualele sume in cazul in care asiguratii isi denunta contractele de asigurare, inainte de termen, vom plati si cota-parte din primele de asigurare pentru perioada neacoperita".

Plafonul maxim de despagubire este de maxim 100.000 euro/creditor, iar acest plafon este depasit in cazul a 120 de dosare, avand o valoare totala de aproximativ 230 milioane lei.

Mona Lucia Cucu, director general adjunct, FGA: "Din acest numar de 120 de dosare, foarte putine dintre ele se refera la dosare pe vatamari corporale, deces, deci ma refer la victime care urmeaza sa primeasca o despagubire in baza unei asigurari RCA".

Directorul general, FGA a pecizat faptul ca in cazul unui deces unei persoane intr-un accident, daca pentru acea persoane vin 5 mostenitori, fiecare mostenitor este considerat un creditor, fiecare dintre ei poate sa primeasca acea 100.000 euro.