IMM-urile reprezinta factorul cheie pentru crestere economica, inovare, ocupare a fortei de munca. Cu toate acestea, ele intampina mai multe piedici in dezvoltarea lor decat intreprinderile mari.

In "Cartea Alba a IMM-urilor din Romania 2016" se mentioneaza ca dificultatile cu care se confrunta frecvent IMM-urile sunt birocratia (61,41%), fiscalitatea excesiva (54,74%), urmata de coruptie (45,16%) si controalele excesive (44,98%).

Si asta nu e tot: Cel mai mare impediment pentru un intreprinzator, indiferent de stadiul in care se afla afacerea sa, il reprezinta accesul la finantare.

Ce posibilitati exista totusi?

Desi de luni bune dobanzile sunt in scadere, creditele noi in lei s-au diminuat in luna august cu 18 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut (august 2015). Atunci finantarile atingeau peste 3,25 miliarde de lei, apogeul fiind inregistrat in luna decembrie a anului 2015. La acea data valoarea creditelor a atins cifra de 4,38 miliarde lei.

Nici inceputul anului 2016 nu a fost favorabil, creditele injumatatindu-se in luna februarie (1,98 miliarde lei) si au crescut usor in urmatoarele luni, ajungand la 2,66 miliarde lei.

Dupa ce inasprirea conditiilor de creditare a condus la o scadere a cererii, bancile si-au schimbat radical politica si vin acum cu oferte diversificate si conditii mai avantajoase de creditare pentru sectorul Intreprinderilor mici si mijlocii. Pentru trimestrul III se prognozeaza o o crestere accentuata a cererii de pe termen lung si moderata pentru cele pe termen scurt.

Citeste si : Sondaj BNR privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei

Care sunt cele mai avantajoase oferite de banci?

Pentru o simulare a unui de 75.000 lei pe 2 ani, topul arata astfel:

Credit IMM pentru de lucru (cheltuieli curente) – de ex. 75.000 lei pe 2 aniDobanda
Banca Transilvania Credit cu garantia statului - RON 2.65%
CEC Bank Linia de Credit pentru IMM-uri - RON 3.33%
Banca Feroviara Capital de lucru - RON 7.06%
Banca Romaneasca Capital de lucru - RON 8.03%
ING Linia de credit ING Profesional Extra'ROL - RON 8.11%

Sursa video:
Antena 3