Ultima luna a fost una a schimbarilor majore in piata financiar-bancara din Romania si s-a evidentiat prin majorari de avans la creditele ipotecare (ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata), retrageri de produse din portofoliul bancilor, majorari / scaderi de marja la dobanzile variabile.

Insa cel mai discutat subiect ramane darea in plata.

I. Darea in plata – avans mai mare la majoritatea bancilor

O data cu aprobarea legii Darii in Plata (13 mai) majoritatea bancilor au majorat avansul la creditele ipotecare, putem intalni avans pana la 45%.

Vezi aici Lista Completa cu Avansul cerut de banci

Update Iulie: Credit Agricole a ales sa mareasca avansul de la 15% la 20%. Astfel, o singura banca a ramas cu avans de 15%: Libra Internet Bank

Sunt si banci care se gandesc sa revina la un avans mai mic: O banca se gandeste sa scada avansul

Compara pe FinZoom.ro in Sectiunea Credite Ipotecare, avansul actualizat cerut de fiecare banca sin Romania

II. Legislatie – protectie si impozite reduse

1) Scutire de impozit pentru "prima dare in plata"

In iunie Ministerul Finantelor Publice a emis un proiect de ordonanta referitor la Legea darii in plata in care se fac urmatoarele propuneri:
 • persoanele care apeleaza la Legea darii in plata sa nu fie impozitate cu impozitul aferent transferului de proprietate imobiliara
 • chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare, masura se aplica o singura data, numai la prima dare in plata
 • pentru orice dare in plata ulterioara se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare
 • beneficiar este orice persoana fizica care apeleaza pentru prima data la darea in plata, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de
 • persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la Lege pentru a li se anula datoriile ramase nu vor mai trebui sa achite ca pana acum impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.
Mai multe informatii gasesti aici: OUG: Scutire de impozit pentru Darea in Plata. Pasii de urma

2) Beneficiarii programului Prima Casa nu pot fi executati silit

In luna iulie, initiatorul legii darii in plata, Daniel Zamfir a inaintat Camerei Deputatilor o Propunere Legislativa privind acordarea unei protectii beneficiarilor Programului Prima Casa.

Locuintele cumparate prin Programul Prima Casa vor fi transferate la ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte), in cazul in care beneficiarii acestui program nu isi mai pot plati ratele la . De asemenea, beneficiarii pot opta pentru a ramane in locuinta si a plati chirie catre ANL, iar dupa 5 ani, acestia isi pot rascumpara locuinta la pretul de achizitionare de catre ANL (soldul creditului Prima Casa, indexat cu rata anuala a inflatiei).

Citeste mai multe aici: Proiect de Lege: Protectie speciala pentru beneficiarii programului Prima Casa

III. Modificari Produse

1. Credite de Consum mai ieftine

La inceputul lunii iulie bancile au anuntat modificari in structura creditelor de consum, atat prin reduceri de (in cazul creditelor cu fixa), reduceri de marja fixa sau chiar retragerea unor anumite produse.

Retragere Produs: 06.06: Idea Bank a renuntat la creditul rapid Idea::fast credit

04.07: Bancpost a realizat urmatoarele modificari:

Pentru Creditul Nume Prenume cu Vacanta - variabila, banca a micsorat cu 1 pp atat pentru produsul cu virare venit (de la 9,9% la 8,9 %) cat si pentru produsul standard (de la 10,4% la 9,4%)

Pentru produsul cu virare venit - Nume Prenume, este 7,5% (de la 8,9%).

04.07: Veneto Banca a micsorat dobanzile la creditele de consum cu 2pp pentru Creditul de Nevoi Personale, astfel: pentru lei: 9% (initial 11%), pentru euro: 12% (initial 14%)

06.07: Raiffeisen Bank a micsorat marjele la creditele de consum cu dobanda variabila cu 0,6 pp

Pentru virare venit
 • >7000 Euro - 7.92% (ROBOR 6 luni + 6,9%)
 • 3000 Euro -7000 Euro - 9.92% - (ROBOR 6 luni + 8,9%)
 • <3000 Euro - 11.92% (ROBOR 6 luni + 10,9%)
Pentru produsul standard se va adauga 1pp la marjele afisate

2. Credite Ipotecare – avansul si marja au suferit cele mai mari modificari

03.06: Banca Comerciala Feroviara a diminuat marja de la creditele ipotecare in lei cu 1.4 puncte procentuale ( de la 5,9% la 4,5%).

Pentru creditele ipotecare in euro marja de s-a modificat cu 1.75 puncte procentuale (de la 7.60% la 5.85%).

06.06: Marfin Bank a marit avansul la urmatoarele credite:
Pe langa modificarile facute creditelor ipotecare, banca a micsorat cota de finantare pentru Creditele de Nevoi Personale cu Ipoteca 4U, de la 85% la 65% pentru lei si de la 75% la 55% pentru euro.

22.06: Banca Comerciala Feroviara a modificat avansul la creditele ipotecare
 • Pentru creditele in lei:
 1. 20% pentru creditele acordate in lei cu valoare mai mica de 350.000 lei;
 2. 25% pentru creditele acordate in lei cu valoare mai mare de 350.000 lei;
 • Pentru creditele in euro: 35% indiferent de valoarea creditului.
De asemenea, la jumatatea lunii iunie banca a scazut marja de cu 0,51 puncte procentuale de la 4,5% la 3,99%.

Detalii gasesti aici: Banca Comerciala Feroviara a modificat din nou marjele la creditele ipotecare

22.06
: OTP Bank a modificat marja de dobanda la creditul ipotecar de achizitii in lei cu 0,34 puncte procentuale (de la 3,48% la 3,14%).

23.06: Garanti Bank a modificat marjele la credite

23.06: Veneto Banca a operat modificari in structura creditelor ipotecare

O prima modificare adusa de banca este cea la Creditul imobiliar 'You@Home'

Pentru lei acum este: ROBOR 3M + 2%, iar pentru euro este EURIBOR 6M + 4%.

23.06: Piraeus Bank a modificat marjele la creditele ipotecare

Mariri de marja

1. Unicredit Bank a modificat marjele la credite

Unicredit Bank a marit cu 0,15 puncte procentuale marjele de atat la Creditul Ipotecar / Imobiliar – RON (de la ROBOR 3M + 3,99% la ROBOR 3M + 4,14%), cat si la Creditul Ipotecar / Imobiliar cu Asigurare de Viata – RON (de la ROBOR 3M + 2,49% la ROBOR 3M + 2,64%).

2. Credit Agricole a marit la inceputul lunii iulie marja fixa de la 2,9% la 3,3% pentru Creditele de Achizitie si Modernizare cu virare venit.

Retrageri produse:

02.06: Banca Comerciala Carpatica a renuntat la Creditul pentru imobiliare in euro, conform informatiilor de pe site-ul bancii. In momentul de fata banca mai are in portofoliu Creditul pentru investitii imobiliare in lei

08.07: Patria Bank a retras din oferta creditele ipotecare

Patria Bank a retras din oferta urmatoarele (standard si cu virare venit): Credit pentru Achizitie Imobil – RON/EUR; Credit pentru Achizitie Imobil – EUR; Virare Venit - Credit pentru Achizitie Imobil – RON/EUR; Credit de Consum cu Ipoteca pentru Refinantare – RON/EUR; Virare Venit - Credit de Consum cu Ipoteca pentru Refinantare – RON/EUR

IV. Prima Casa. Avans marit?

La sfarsitul lunii iunie, dupa marirea avansului la creditele ipotecare, bancile au precizat ca iau in calcul si marirea avansului in cazul Programului Prima Casa.

Daca Programul Prima Casa va avea un avans de 15%, atunci va trebui sa scoatem din buzunar 22.500 lei. Simulare de Credit Prima Casa. Ce venit avem nevoie? Citeste aici: Prima Casa. Avans de trei ori mai mare

Avans mai mare pentru cei care pot sa sustina un credit. Citeste aici: Prima Casa ar putea avea avans marit si diferentiat pe categorii de clienti

Eliminare Prima Casa: In iulie Intesa SanPaolo Bank a retras de pe site-ul bancii Programul Prima Casa.

V. Brexit. Indicele ROBOR 3M – crestere brusca. Rate la posibil mai mari?

In 23 iunie Marea Britanie a organizat un referendum in urma voturilor obtinute s-a stabilit parasirea Uniunii Europene.

24 iunie - BNR a anuntat un nivel mediu al dobanzii la depozitele plasate ROBOR la 3 luni (3M) de 0,85%, in crestere cu 11% fata de 23 iunie, cand era de 0,76%.

Citeste si: Efecte Brexit asupra ratelor la . Cum se calculeaza indicele Robor?

VI. Programul Rabla – noutati

In data de 14 iunie Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a anuntat prin intermediul unui comunicat de presa debutul Programului Rabla Clasic pentru persoane fizice.

In acest an, pe langa clasicul Program Rabla unde romanii beneficiaza de o prima de casare pentru achizitia unui autoturism nou, conditia fiind de casare a vechiului autovechicul, acum se va desfasura si
Rabla Plus, un program nou care stimuleaza achizitia unui autotrism electric sau electric hibrid nou, fara a mai fi necesara casarea vechiului autoturism.

Detalii gasesti aici: A inceput programul Rabla 2016. Ce trebuie sa stii?

VII. Titluri de stat

La inceputul lunii iunie Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca va lansa o emisiune aniversara de titluri de stat pentru populatie (Fidelis Centenar) ce va avea scadenta in 2018 (la 100 de ani de la Marea Unire), detalii aici.

"Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, iar pretul unui titlu de stat, de 100 de lei. Acesta poate fi achizitionat, in perioada 11 - 29 iulie 2016, la o dobanda anuala de 2,15%. Dobanda si castigurile de realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor emise de statul roman prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri neimpozabile" se precizeaza in comunicatul de presa.

Citeste si: Ce trebuie sa stiti despre Titlurile de Stat?

Afla cat castigi la un titlu de stat fata de un depozit: Studiu de Caz – Ce este mai avantajos? Titlul de Stat sau Depozitul Bancar?

VIII. Lansare program de microfinantare EaSI

Libra Internet Bank a organizat pe 6 iulie o conferinta de presa cu prilejul extinderii parteneriatului cu Fondul European de Investitii pentru EaSI (Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala).

Caracteristicile creditului
 • Beneficiari: microintreprinderi, profesii liberale, agricultori
 • Valoare credit: maxim 111.000 lei / microintreprindere
 • Perioada de creditare: 6 ani (se ramburseaza conform unui grafic)
 • Fara comision de garantare
Detalii suplimentare se gasesc aici: EaSI: Acces facil la finantarea microintreprinderilor