Pilonul II de pensii este iar in atentia Guvernului, dupa o serie de masuri de-a lungul unui an. S-a vorbit inca din 2017 despre nationalizarea acestui sistem, urmand ca apoi sa reduca contributia la 3,75% in 2018 (de la 5,1% - trebuia sa fie 6% in 2018), iar ca mai apoi sa anunte ca acest fond de pensii va deveni optional.


Acum se doreste ca timp de 6 luni sa se stopeze contributiile la Pilonul II

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 are ca prioritate legislativa, un proiect de lege, in care se mentioneaza ca in perioada 1 iulie 2018 - 31 decembrie 2018 contributiile la Pilonul II de pensii vor fi suspendate.

Valoarea contributiei la Pilonul II, in prezent de 3,75%, va merge catre Pilonul I (pensia de stat).


O noua schema de contributii la Pilonul II de pensii

Dupa aceste modificari, Guvernul anunta ca incepand cu 2019 valoarea contributiei va fi in suma fixa de 84 lei, crescand anual pana la 125 lei in anul 5.

Cresterile se vor vedea la salariul minim, in prezent la o contributie de 3,75%, un roman depune lunar 71,25 lei in contul pensiei private Pilon II.

Daca la salariul mediu brut de 4.488 lei (sursa INS, luna martie), contributia la Pilonul II era de 168,3 lei (3,75% din brut), in urma acestei propuneri contributia la pilonul II de pensii se va injumatati.

In cazul in care era respecta legea, iar valoarea contributiei crestea la 6%, acelasi roman cu un brut de 4.488 lei, ar fi contribuit lunar pentru pensia lui cu 269 lei.

Sursa: Guvernul Romaniei

APAPR face apel la Guvern pentru a mentine neschimbat Pilonul II de pensii

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) impreuna cu cele mai importante organizatii de business advocacy, asociatii profesionale, institutii de piata, miscarea patronala, analisti financiari si reprezentanti ai consumatorilor de produse financiare si-au unit vocile pentru sustinerea unui Apel pentru mentinerea neschimbata a legislatiei si a principiilor de functionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II).Diferente majore intre Pilonul I si Pilonul II

Daca in cazul pensiei private obligatorii (Pilon II) proprietarul fondurilor este fiecare contribuabil (banii se acumuleaza in contul lui personal, se mostenesc), in cazul pensiei publice (pilon I) propietarul fondurilor este statul (nu poti lasa mostenire in acest caz ceva ce nu este al tau).

Vezi ce alte diferente exista intre Pilonul II si pensia de la stat: Comparatie pensii publice si pensii private