Codul Fiscal sufera noi modificari, astfel ca in sedinta de Guvern de pe 26 octombrie s-au analizat noutatile ce se aduc veniturilor romanilor.

Guvernul promite cresteri de salarii, indemnizatii si pensii

Guvernul a analizat un proiect de Ordonanta de Urgenta si un proiect de Hotarare de Guvern ce includ masuri sociale importante pentru cetateni.

Incepand cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe tara va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

Totodata, Guvernul are in vedere si majorarea indemnizatiei minime de crestere a copilului, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, fata de 1.233 de lei cat este in prezent.

"Pentru asigurarea acestei cresteri, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata, pe viitor, la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta (ISC), care este astazi de 500 de lei, iar indemnizatia va fi de doua ori si jumatate ISC", arata Guvernul.

Potrivit aceluiasi proiect de act normativ si pensia minima va creste, de la 1 iulie 2018, la 640 de lei, iar punctul de pensie va ajunge la 1.100 de lei.

Citeste si despre reducerea impozitului pe venit la 10%.

Ce alte modificari prevede Codul fiscal?

Ordonanta prevede si majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, dupa cum urmeaza:
  • de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere,
  • de la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv.
In cazul romanilor ce au salariul minim si nu au persoane in intretinere deducerea personala creste de la 300 lei la 510 lei, pentru fiecare persoana aflata in intretinerea deducerea creste la 160 lei (100 lei in prezent).

Pentru romanii ce realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.

"Scopul masurii este sa fie mentinut numarul persoanelor care beneficiaza de aceste deductibilitati in conditiile majorarii salariului minim brut pe tara si al transferului sarcinii fiscale de la angajator la angajat", precizeaza Executivul.