Considerata de unii ca fiind benefica pentru multi consumatori de , plafonarea dobanzilor are insa o serie de efecte negative fiind posibil sa incurajeze camata, pentru ca aceasta este singura solutie daca se restrange accesul la atat la banci cat si la IFN – uri, in situatia in care este plafonata legal.

Horia Braun, economist sef BCR, este de parere ca Proiectul de lege initiat de Daniel Zamfir, care in forma actuala stabileste ca in cazul creditelor ipotecare DAE sa nu fie mai mare de 2,5 x cheie, are cel putin 3 efecte perverse.

In cadrul conferintei organizata de Finmedia, acesta afirma ca:

"Ceea ce in alte tari este mai degraba o initiativa de a evita genurile de de tip camata, la noi cred ca mai degraba este de a incuraja camata pentru ca daca pui niste limite la dobanzile care se pot percepe pe niste bancare din viata obisnuita a afacerii unei banci, practic impingi de multe ori clientii bancari in afara sistemului. Ii impingi din sistemul bancar in zona IFN-urilor si din zona IFN-urilor in sistemul informal. "

"Practic nu rezolvi nimic cu aceasta propunere. Mai mult, un client care are un raiting de risc mai scazut, in general orice banca il va credita cu alta decat pe un client care are un raiting mai bun. De exemplu: un client care castiga salariul minim are un alt risc pentru banca.

Atunci si perceputa tine cont de acest risc. Odata fiind plafonata, practic tu nu mai poti sa dai la care reflecta riscul acelui client mai riscant. Ce se va intampla este ca nu vei ma da deloc credit (...) Practic il scoti in afara (...)."

Citeste si: Plafonarea DAE la credite ar putea aduce mai multe dezavantaje consumatorilor

Cine castiga si cine pierde din limitarea DAE la ?

In contextul in care pare a fi mai mult rea decat buna, exista si persoane care se pot bucura de propunerea legislativa. Este vorba despre oamenii de afaceri, sau oamenii care oricum obtin , cei care au un raiting bun, au venituri mari, nu au un grad de indatorare mare.

Citeste si : Gabriel Biris: Plafonarea dobanzilor este o imensa tampenie

Clientii vulnerabili vor suferi

Daca unii vor avea motive de bucurie prin adoptarea proiectului privind plafonarea dobanzilor, exista totusi o categorie de clienti, si anume cei vulnerabili, care vor fi scosi in afara sistemului si vor avea de pierdut. Este vorba despre acele persoane care castiga putin, nu au loc de munca sau au venituri care fluctueaza foarte mult.

Deci, tocmai clientii cei mai vulnerabili vor suferi.

Citeste si: Danescu ARB: plafonarea dobanzilor va deveni o povara pentru consumatori

Exista risc de supraindatorare?

Horia Braun, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, se arata ingrijorat de situatia celor care au in prezent , subliniind faptul ca daca legea ar fi adoptata, atunci acestia ar putea fi tentati sa se imprumute si mai mult si implicit s-ar putea ajunge la supraindatorare, acesta fiind un alt efect negativ al acestei legi.

"In schimb, cei care si astazi au la anumite dobanzi, daca cumva se va pune un plafon care sa fie sub nivelul dobanzii pe care il platesc acum, vor fi fericiti si se vor supraindatora pentru ca pentru ei va fi optim sa isi ia cat mai multe si sa faca diverse chestii cu ele."

"Exact aceste speculative vor fi incurajate prin genul acesta de initiative", afirma Horia Braun.

Dispar dobanzile fixe din piata?

In cadrul aceleiasi conferinte, Horia Braun a adus in discutie un alt efect negativ al plafonarii dobanzilor.

"Mai este un alt efect pervers, si anume ca acum suntem in perioada in care ROBOR e pe un trend in crestere si avem dobanzi variabile si un risc de pentru cei care se imprumuta, pentru ca nu stii cat vei plati rata peste un an de zile, pentru ca nu stii cat vor creste dobanzile."

"O solutie ar fi sa te imprumuti cu fixa, numai ca dobanzile fixe sunt in general mai mari decat cele variabile, pentru ca exista un risc pe termen lung, exista o piata financiara in care pentru scadentele mai mari dobanzile sunt in general mai mari. Prin limitare, daca cumva limita loveste in sub cat ar fi normala pe termen mai lung, efectiv scoti din piata un instrument care ar putea fi util pentru clienti.

Cu cat de politica monetara este mai mica, cu atat marja de manevra a bancii este mai mica. Practic, prin plafonare, dobanzile fixe ar putea fi scoase de pe piata"
, a explicat acesta.

Citeste si:
Pozitia Patronatului Creditului IFN la proiectul de amendare a OG13/2011 privind legala remuneratorie si penalizatoare