Comunitatea bancara si-a exprimat nemultumirea legata de noua taxa impusa de Guvern pe activele bancare si spun ca vor renunta la anumite pe care le aveau programate pentru acest an.

Taxa pe lacomie i-a luat prin surprindere si pe economisti care nu inteleg rationamentul Guvernului.

Invitat la conferinta de presa organizata de ARB la sfarsitul saptamanii trecute, Iancu Guda, economist, spunea ca decizia Guvernului privind taxa pe activele bancilor in functie de evolutia ROBOR nu isi are fundamente in realitate.

"A aparut mesajul ca profiatbilitatea bancilor este legata de dimenesiunea ROBOR, eu nu am gasit asta in nicio carte de economie si in nicio tara din lumea aceasta o asemenea taxa nu este lagata de un indice de local, si nici in Romania daca te uiti pe ultimii 10 ani nu se respecta aaceasta afirmatie".


ROBOR mare, negativ

"In 2010-2014 cand ROBOR era mare, randamentul activelor a fost 0 sau negativ. Adevarul este urmator si il constat din cifre, sectorul bancar a avut pierderi foarte mari in recesiune din cauza creditelor neperformante, provizioanelor cu aceste riscuri si a reusit sa ajunga sa aiba o profitabilitate in crestere datorita restructurarii si unei politici mult mai eficiente a managementului riscului si scaderea ratei creditelor neperformante".

Vezi evolutia din ultimii 10 ani a ROBOR pe FinZoom.ro aici: http://www.finzoom.ro/statistica/indici-de-referinta/robor-3m-3luna/

Profitabilitatea bancilor nu este legata de evolutia ROBOR

"Profitabilitatea bancilor nu are cum si nu este legata de dimensiunea ROBOR. Atunci de ce este legat ROBOR-ul? O spun tot cartile de economie. ROBOR este legat de inflatie. Si daca va uitati pe 10 ani in spate intotdeauna cand inflatia creste ROBOR creste, inflatia scade, ROBOR scade. Si asa si trebuie sa fie pentru ca dobanzile trebuie sa reflecte inflatia, iar apoi riscul din piata si lichiditatea din piata. Deci nu inteleg fundamentul economic al unei asemenea masuri, nici BNR nu-l intelege si nici un economist, care este economist, nu poate s-o explice si apoi este o dimensiune excesiva. Cand vii cu o taxa care avand in vedere dimensiunea ROBOR din trimestrul IV de anul trecut ar trebui sa fie de 1,2% din active si randamentul activelor 1,7%, nu vad cum ramane viabil sectorul bancar, economic. Face pierderi pe recesiune si cand vine expansiunea ca sa-si recupereze pierderile din recesiune si sa faca un decent, vine statul si confisca 70% din profit".

Restructurari, cresteri ale costurilor de finantare

In urma acestei masuri bancile ar putea sa majoreze costurile de finantare si anunta ca vor renunta la planurile de , cel putin pentru acest an.

"Daca bancile nu mai sunt viabile economic, nici Romania nu mai este viabila economic, pentru ca populatia si companiile si inclusiv statul roman vor avea dificultati de finantare. Ma astept la restructurari, scaderi de cheltuieli si cresterea costului de finantare ca sa-si protejeze viabilitatea economica".