La invitatia lui Radu Andrei Tudor, prezentator al emisiunii "Pulsul Zilei" de la TVR 1, Irina Chitu – director FinZoom.ro si analist financiar, impreuna cu Laurentiu Munteanu – analist , au dezbatut pe larg impactul modificarilor de pe piata creditarii asupra pietei imobiliare din Romania.

Spre ce ne indreptam cand vine vorba de piata imobiliara si cat de oportun este acum de a lua o decizia de a cumpara, sau de a sta in chirie si de a mai astepta?

Chiar daca piata imobiliara este in usor regres de la jumatatea anului trecut si erau voci in piata care estimau o scadere spectaculoasa a preturilor la imobiliare in 2019 (de 25%-35%) din cauza franarii creditarii, estimarile curente ale specialistilor sunt de stagnare, eventual de usoare scaderi, dar nu in zonele cu cerere mare (unde se inregistreaza deja cresteri de preturi la apartamente).Sursa video: TVR 1

Din 2019 scade gradul de indatorare la la 40% (credite in lei si 20% pentru valuta, insa limitarea nu se aplica refinantarilor si pentru 15% din portofoliul fiecarei banci, iar la creditele pentru prima locuinta creste cu 5pp (45% grad de indatorare).

In plus, familiile cu copii sunt avantajate de noul calcul al gradului de indatorare. Detalii aici pe FinZoom.ro

Programul Prima Casa va continua si anul acesta cu un plafon alocat de garantii, de 2 miliarde de lei, la fel ca in 2018, iar 14 banci s-au inscris in program. Vezi aici cu ce modificari vine programul Prima Casa in 2019, pentru consumatori

Cresterea euro deja a scumpit locuintele.


Din 2019, cota de TVA de 5% se aplica tuturor locuintelor cu pret de pana in 450.000 lei (cu tot cu teren) si de maxim 120m2 (pana anul acesta doar la prima cumparare se aplica 5%, la urmatoarele era 19%).

La toate acestea se adauga increderea populatiei ca isi poate permite o rata mai mare pe termen lung, datorita cresterii salariilor si costurile crescute in domeniul constructiilor (cu materialele, dar si cu resursa umana, unde salariul minim a crescut de anul acesta la 3.000 lei).