In ultima perioada a crescut numarul Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) care acorda online sau chiar prin SMS.

Astfel, se trimit online doar unul-doua documente scanate (cerere de , sau buletin, sau extras de cont) si in cateva ore se primesc banii in orice cont pe care consumatorul il are la o banca.

DAE de peste 20.000 %!

Atentie insa foarte mare la costuri! Sunt IFN-uri care acorda astfel de cu DAE (Dobanda Anuala Efectiva) uriasa, de chiar 20.000 %!

Video - Click aici

Astfel de online, acordate de noile IFN-uri intrate pe piata din Romania, sunt mici (in general pana in 1000 lei) acordate pe o perioada scurta (cateva zile, sau pana la salariu), cu costuri uriase. Dobanzile sunt prezentate pe zi si pot parea mici: 1,2% - 3%, dar atentie, sunt "pe zi" iar DAE este enorma. De exemplu, 1000 lei imprumutati pentru 20 zile cu un DAE de 5.000 % sau 200 lei imprumutati pentru 15 zile cu DAE de peste 20.000 % (aceste informatii si calculul DAE aparand pe site-urile IFN-urilor respective).

Cine apeleaza la online pana la ?

In general persoanele care au nevoie de bani in foarte scurt timp, pentru a-si rezolva probleme urgente. Pot fi persoane care au restante la banci sau sunt cu istoric negativ la Biroul de Credit, cu situatie financiara grea sau venituri mici.

Aceste IFN-uri nu cer adeverinta de venit, unele nu cer nici copie dupa buletin. Este suficient sa completezi o cerere de , sa o printezi si sa o trimiti semnata online (banii fiind virati intr-un cont existent), sau doar sa trimiti un SMS cu suma dorita (si te legitimezi cand ridici banii din contul bancar unde au fost livrati).

Sfatul nostru: Nu va imprumutati, daca nu aveti capacitatea de a rambursa acel .

Dobanzile penalizatoare in caz de neplata sunt mari: 1,25%-3% pe zi. Si restantele la aceste pot fi raportare la Biroul de Credit, iar datoria (creanta) poate fi cesionata catre o firma de recuperari.

Conform legilor in vigoare, se vor derula toate procedurile de recuperare a datoriei (popriri, executare silita).

"Imi poate lua casa?"

IFN-uri, la fel ca si bancile, pentru a-si recupera datoria, se pot indrepta impotriva oricaror bunuri, in caz de executare silita. Indiferent daca sunt sau nu ipotecate sau gajate. Debitorul raspunde cu intregul sau patrimoniu. IFN-ul este obligat sa urmeze mai intai procedura de executare silita mobiliara, adica poprirea veniturilor salariale, vanzarea bunurilor mobile ale debitorului si abia la sfarsit a celor imobile.

Raspunsul este, da, pot scoate casa la vanzare, dar nu o pot face fara a urma mai intai procedura de recuperare din venituri si alte bunuri.Sursa:
Protv.ro