Nu tot ce exista in lumea aceasta se poate masura in bani, iar actul cultural este unul dintre ele. In Romania acesta este la standarde inalte.

Datele disponibile in anul 2014 despre acest sector arata ca aproximativ 5% din totalul angajatilor din Romania lucreaza in industrii creative si culturale, fiind inregistrate 33.000 de companii.

Desi exista potential creativ, bancile sunt destul de reticente in a finanta industriile creative si culturale din diverse motive (nu exista suficiente garantii, nu este generat suficient cash flow ca sa ramburseze creditul etc).

La conferinta de presa organizata cu prilejul lansarii facilitatii de garantare pentru IMM-urile din sectoarele culturale si creative, Libra Internet Bank, in colaborare cu Fondul European de Investitii si Comisia Europeana au semnat astazi primul acord de garantare din Romania.

Gunnar Mai, Head of EU Guarantee Facilities decara ca "Accesul la finantare este adesea limitat pentru companiile din sectoarele culturale si creative si acest nou acord ii va permite institutiei Libra Internet Bank sa inceapa sa finanteze un nou sector."

Asadar, sectorul industriilor creative va fi sprijinit prin intermediul noului produs de finantare care va sustine un portofoliu de 45 de milioane RON (aproximativ 10 milioane EUR) de catre companii in urmatorii doi ani.

Noul program lansat astazi va putea fi accesat de peste 200 de intreprinderi mici si mijlocii din sectoarele culturale si creative (publicarea de carti, jocuri video; artele spectacolului, creatie artistica, arhitectura, cinematografie, muzee, design, agentii de stiri, biblioteci).

Beneficiarii pot accesa:
  • linii de pe 1 an fara rambursare (doar dobanzi lunare) in valoare de 600.000 lei
  • credit de pe maxim 10 ani de 2 milioane de lei
Creditele sunt acoperite de garantia FEI in proportie de 70% din suma totala, iar compania ce accesaza creditul nu trebuie sa imobilizeze garantii suplimentare. Comisionul de garantare este 0, iar compania nu are nici un cost. Restul de 30% reprezinta riscul asumat de .
  • se pot obtine si peste 2 milioane de lei dar se solicita garantii suplimentare, avand posibilitatea de a acorda pana la maximum 2 milioane de euro.
Chiar si start-up-urile pot aceesa acest program.

Referitor la unui astfel de (in care sunt incluse comisioanele) aceasta va fi intre 5 si 7%.

Citeste si: IMPRUMUTURI DE 10 MILIOANE DE EURO PENTRU IMM-URILE DIN SECTOARELE CULTURALE SI CREATIVE