Banca Nationala a Romaniei a publicat Regulamentul nr. 6/2018 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare, in care se specifica si unele noutati privind limitarea gradului de indatorare.


Grad de indatorare mai mare pentru prima locuinta

Conform acestui regulament, gradul de indatorare maxim incepand cu 1 ianuarie 2019 este de 40% pentru toate tipurile de in lei si 20% pentru toate tipurile de in valuta, procent calculate din venitul net.

Ca o exceptie de la aceste grade de indatorare, noul regulament face referire la majorarea gradului de indatorare cu 5pp in cazul persoanelor “care nu detin si nu a detinut in proprietate niciun imobil cu destinatie locativa, la acordarea primului pentru imobiliare contractat in scopul achizitionarii unui imobil ce urmeaza sa fie locuit de debitor.”

Astfel, desi initial era mentionat ca aceasta exceptie se va aplica doar pentru creditele in lei (45% grad de indatorare pentru prima locuinta), in regulamentul publicat BNR precizeaza ca si pentru creditele imobiliare in euro se va majora gradul de indatorare cu 5 pp (25% grad de indatorare - prima locuinta).

Citeste si: Cum resimte piata imobiliara scaderea gradului de indatorare la credite? [VIDEO]Sursa video: Realitatea TV

Bancile / IFN-urile pot depasi nivelul maxim al gradului total de indatorare

O alta noutate face referire la faptul ca bancile / IFN-urile pot depasi nivelul maxim al gradului total de indatorare, in limita a maximum 15% din volumul creditelor acordate in trimestrul anterior, insa aceasta exceptie "nu se aplica in cazul creditelor a caror valoare depaseste echivalentul in lei al sumei de 250.000 euro".

Atentie: Aceasta exceptie, de depasire a gradului de indatorare, nu este valabila si pentru debitorii al caror venit este mai mic decat salariul mediu net pe economie.

"Imprumutatorii pot utiliza exceptia prevazuta la alin. (1) numai in relatie cu categoria de debitori pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, ca nivelul suficient al veniturilor de care acestia dispun asigura premisele pentru administrarea adecvata a riscului de nerambursare la nivelul portofoliului de de consum, respectiv al celui de pentru imobiliare; in sensul prezentului alineat, un nivel suficient al veniturilor nu poate fi mai mic decat salariul mediu net pe economie".

Noile grade de indatorare nu se aplica refinantarilor

Important! O a treia exceptie de la gradele de indatorare, o reprezinta creditele de refinantare.

Masurile prezentate in acest regulament, "nu se aplica creditelor acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a prezentului regulament".