Activitatea bancilor pentru locuinte este in continuare blocata, dupa mai bine de 2 ani niciun client nou nu a mai intrat in sistem.

In cadrul unei conferinte de presa organizata de cele doua banci pentru locuinte prezente in Romania, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, presedintele exectutiv ABDLR, Lucian Anghel a declarat ca in ultimii 2 ani s-au acordat doar , in valoare de 100 milioane de lei, valoarea medie a creditului fiind cuprinsa intre 20.000 - 30.000 de euro.

Citeste si: Bauspar, cheia succesului in Cehia

Este nevoie de clientii sa economiseasca pentru a sustine creditarea

Cele 2 banci nu au mai incheiat contracte de economisire de cel putin 2 ani, in urma investigatiilor facute de Curtea de Conturi.

Inspectorii Curtii de Conturi sunt de parere ca cele doua banci din sistem acorda ilegal prima de stat pentru clienti persoane fizice, copii minori care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima dar si persoane
varstnice (peste 65 de ani), care ar incheia contractele de economisire doar pentru a primi prima, iar utilizarea sumelor economisite s-ar face in alt scop decat locativ.

Citeste si: Sistemul Bauspar, un potential de crestere pentru tarile din UE

De ce avem nevoie de economisire-creditare in Romania?

Asa cum preciza Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank in acest articol, majoritatea locuintelor romanilor au nevoie urgenta de reparatii, iar inainte de a ne indatora ar trebui sa facem si un exercitiu de economisire.

Sistemul Bauspar are beneficii pentru consumatori. Dobanzile sunt fixe

In cazul unui sistem functional, in prezent, un roman poate sa beneficieze de la economisire cuprinsa intre 1,5% – 3%, la care Statul ar oferi o prima anuala in limita a 250 de euro.

In cazul in care doreste sa ia si un , in functie de aleasa la economii, poate alege intre o dobanda cuprinsa intre 4,5% - 6%.

Indiferent de tipul de ales, riscul majorarii ratei este , fiind fixa pe toata perioada de creditare, un avantaj important, daca stam sa ne gandim ca majoaritatea bancilor au oferte cu variabila.

Dupa cum preciza si Lucian Anghel, majoritatea creditelor au ca destinatie renovarea, ceea ce inseamna ca la un astfel de este mai mica decat in cazul bancilor comerciale (cu acelasi tip de dobanda), media fiind de ~11% (calculat in functie de produsele standard ale bancilor).

Un alt beneficiu este perioada indelungata de creditare de pana la 40 de ani, la majoritatea bancilor din piata aceasta este de 30 de ani.