Lansat in urma cu mai bine de trei ani, Revolut si-a atras clientii prin eliminarea granitelor fizice, taxelor si comisioanelor, oferindu-le posibilitatea de a cheltui si de a transfera bani oriunde in lume la cursul de schimb valutar real.

In Romania, Revolut are aproapre 120.000 de utilizatori, iar volumul total al tranzactiilor efectuate a depasit 400 de milioane de Euro in decembrie 2018.

In decembrie 2018, Revolut a obtinut licenta bancara europeana si anunta planurile sale de a oferi utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua si de a tranzactiona actiuni fara comision.

Detalii despre acest subiect gasiti aici.Irina Nicoleta Scarlat, Country Manager Revolut Romania, a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari privind activitatea Revolut in Romania, produsele si serviciile oferite clientilor, precum si planurile pentru 2019.

Pentru a afla cand se vor primi IBAN-uri romanesti, cand vom putea lua , precum si ce alte noutati ne asteapta in 2019, va invit sa parcurgeti interviul realizat impreuna cu Irina Nicoleta Scarlat.
1. Cu ce se diferentiaza Revolut de alte ?

Revolut este o alternativa la bancile traditionale si se diferentiaza de cardurile bancare existente in acest moment printr-o serie de functionalitati pe care le ofera. In primul rand, pentru a intra in posesia cardului Revolut tot ce trebuie sa faci este sa descarci aplicatia, sa iti faci cont si sa comanzi cardul, direct din aplicatie. Fara drumuri la sucursala, fara birocratie inutila.

Cardul Revolut este un multi-currency! Asta inseamna ca poti deschide 24 de conturi curente direct din aplicatie, fara ”comisioane de administrare de cont” sau costuri suplimentare, iar cardul este asociat tuturor acestor conturi si aplicatia retrage automat banii din contul corespunzator.

Apoi, utilizatorii Revolut pot cheltui si transfera bani oriunde in lume la cursul de schimb valutar interbancar. Bancile traditionale adauga o marja la acest curs de schimb interbancar, care variaza intre 2 si 10% in functie de banca. Pentru utilizatorii cu un stil de viata global e mai ieftin sa folosesti Revolut.

In plus, Revolut e mai sigur decat orice existent pe piata. Utilizatorii Revolut pot sa blocheze si sa deblocheze cardul direct din aplicatie, prin simpla apasare a unui buton. Cardurile pot fi dezactivate pentru anumite tipuri de tranzactii (contactless, swipe, plati online, retrageri de numerar). In plus, utilizatorii pot opta pentru siguranta pe baza de geo-localizare: asta inseamna ca nu pot face plati cu cardul decat daca acesta este situat in perimetrul telefonului. Utilizatorii pot seta limite de cheltuieli pentru fiecare .

Nu in ultimul rand, cu Revolut esti mereu in controlul banilor tai datorita functionalitatilor de analiza instantanee a cheltuielilor si bugetare. Cu Revolut stii mereu cati bani ai cheltuit si pe ce si poti stabili bugete pentru fiecare cont in parte, sau pe categorii. Revolut este versiunea actuala, digitalizata si bazata pe tehnologie de ultima generatie, a cardurilor bancare clasice
.

2. Cati utilizatori are Revolut in Romania? Ce ne poti spune de numarul de tranzactii?

Ne apropiem cu pasi repezi de 120.000 de utilizatori in Romania, obiectivul pe care ni-l propusesem fiind sa ajungem la 100.000 pana la finalul anului 2018. Volumul total al tranzactiilor efectuate in Romania a depasit 400 de milioane de Euro luna aceasta. Romanii folosesc Revolut in principal pentru cumparaturi online si plati cu cardul in siguranta, 69.27% dintre tranzactii fiind reprezentate de platile cu cardul, online si offline. Transferurile bancare reprezinta 15.24% din totalul tranzactiilor, in timp ce 9.23% sunt schimburi valutare la cursul de schimb interbancar oferit de Revolut. Doar 6.27% din numarul total de tranzactii sunt retrageri de numerar, aratand faptul ca Romania faci pasi importanti catre a deveni o societate fara numerar.

3. Cati clienti de tip business aveti in Romania?

Desi nu promovam activ conturile de business, avand in vedere faptul ca exista o serie de limitari (nu oferim in acest moment IBAN-uri romanesti), peste 500 de afaceri locale au ales sa foloseasca Revolut for Business.

4. V-ati lovit de neincrederea romanilor?

Nu as numi-o neincredere, ci o reticenta de a folosi o aplicatie mobila pentru a-si gestiona banii. Cred ca o putem compara cu reticenta oamenilor de a-si introduce cardul intr-o aplicatie pentru a efectua plati sau de a plati cu cardul online. Intr-adevar exista un nivel ridicat de scepticism, dar pe masura ce un numar din ce in ce mai mare folosesc serviciul nostru, sunt multumiti de el si il recomanda mai departe, acest scepticism dispare.

5. Ce se intampla in cazul in care se pierde/ fura cardul?

Cardul pierdut / furat poate fi blocat direct din aplicatie. Daca utilizatorul il gaseste, poate sa il deblocheze tot din aplicatie. In caz contrar, acesta poate fi blocat permanent si utilizatorul poate comanda un nou , tot din aplicatie.

6. Pentru ce folosesc romanii cardul Revolut?

Romania ocupa astfel locul #4 in topul pietelor Revolut cu cea mai rapida crestere, dupa Marea Britanie, Franta si Polonia. Principalii comercianti unde utilizatorii romani platesc folosind cardurile Revolut sunt Carrefour, Auchan, McDonalds, Ali Express, Inmedio, Uber, si Taxify.

7. Exista locuri unde nu sunt acceptate?

Da, exista, la fel ca la orice . Acestea sunt insa exceptia de la regula: vorbim despre comercianti care nu accepta prepaid sau emise in alta tara decat Romania, insa numarul lor este foarte mic si scade in permanenta, pentru ca echipa noastra de operatiuni rezolva aceste probleme discutand direct cu fiecare comerciant.

8. Veti oferi IBAN de RON in Romania?

Este o prioritate pentru noi sa le oferim utilizatorilor IBAN romanesc. Colegii nostri lucreaza la asta, insa din pacate procesul de implementare dureaza mai mult decat ne dorim si nu avem o data estimata pentru lansare in acest moment.

9. Ce beneficii ai daca folosesti cardul Revolut cand calatoresti?

Cu Revolut poti economisi pana la 7% din bugetul de vacanta datorita faptului ca poti plati oriunde in lume la cursul de schimb valutar interbancar si poti retrage bani de la bancomat gratuit, in moneda locala, in limitele impuse de tipul de abonament (800 de lei pentru utilizatorii Standard, 1600 de lei pentru utilizatorii Premium si 2400 de lei pentru utilizatorii Metal).


10. Ce feature-uri noi sunt in dezvoltare?

Avem niste proiecte ambitioase in perioada urmatoare: lucram la dezvoltarea unei platforme de fara comisioane pe care ne propunem sa o lansam in prima parte a anului viitor. In ceea ce priveste functionalitatile produsului, vom lansa in curand optiunea de bugetare pe categorii, posibilitatea de a deschide conturi Revolut pentru familii sau oferte dedicate pentru utilizatori.

11. Ne poti detalia functia Vaults?

Vaults functioneaza ca o "pusculita digitala": practic fiecare tranzactie este rotunjita, iar maruntisul este economisit in Vault. Utilizatorii pot alege sa faca plati unice sau plai recurente catre pusculita Vault, sau sa puna un factor de multiplicare pentru maruntis si sa economiseasca astfel mai rapid. Romanii folosesc Vaults pentru a strange bani pentru vacante, evenimente importante din viata lor sau in criptomonede si imobiliare. Acestia au deschis peste 21.000 de pusculite digitale Vaults pana in prezent si au economisit astfel mai bine de 4.5 milioane de RON, folosind o combinatie de maruntis ramas dupa tranzactiile efectuate si plati recurente.

12. Prin ce moneda se trece transferul de lei dintr-un alt cont de lei din Romania in contul de lei Revolut?

Prin lei :) Din pacate unele banci din Romania considera platile in RON catre comercianti externi ca fiind plati internationale, pentru ca este vorba despre un cont in alta tara. Asta inseamna ca banii clientilor sunt convertiti automat din RON in EUR la cursul de schimb valutar al bancii, si apoi inapoi in RON, de fiecare data cand acestia fac o plata la un comerciant international care tranzactioneaza in RON. Lucram in prezent la o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, insa le recomandam intre timp utilizatorilor sa evite aceste banci pentru a nu plati diferente de curs valutar nejustificate. Acestea ii afecteaza nu doar la alimentarea contului Revolut, ci si la tranzactii la alti comercianti internationali care tranzactioneaza in RON: de la Airbnb sau Amazon si pana la fiecare cursa Uber.

13. Cand veti oferi top up prin plata online cu cardul si pentru clientii business?

Nu planuim sa introducem in viitorul apropiat optiunea de alimentare a conturilor de business cu cardul. Reglementarile pe care trebuie sa le respecte afacerile fac dificila o astfel de alimentare si nu ne propunem sa introducem o astfel de optiune curand.

14. Catre ce tari transfera romanii bani?

Principalele tari catre care romanii transfera bani sunt Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Franta, Germania, Spania si Grecia.

15. Cum comunicati cu consumatorii cand intampina probleme?

Oferim asistenta non-stop prin chat-ul disponibil direct din aplicatie si suport cu prioritate pentru utilizatorii Premium si Metal. Utilizatorii ne pot contacta de asemenea si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/RevolutRO/

16. Cum pot intra romanii in posesia acestui ? Ce pasi trebuie sa urmeze?

Pentru a comanda cardul Revolut, tot ce trebuie sa faci este sa descarci aplicatia, sa iti faci cont (dureaza cateva minute) si sa comanzi cardul, direct din aplicatie, la adresa la care iti doresti sa ajunga. Am scris aici un articol care prezinta pasii pe care un utilizator trebuie sa ii parcurga pentru a incepe sa foloseasca Revolut: https://blog.revolut.com/tot-ce-trebuie-sa-stii-ca-sa-incepi-sa-folosesti-revolut/.

17. Veti emite (vreodata) de ?

Este o optiune pe care o vom lua in considerare la momentul potrivit, nu avem momentan planuri concrete in acest sens.

18. Credite de la Revolut? Cand ar putea consumatorii sa ia si un ?

Chiar pe 13 decembrie 2018 am anuntat faptul ca am obtinut licenta bancara in Europa. Vom incepe implementarea licentei anul acesta, concentrandu-ne initial asupra tarilor europene mai mici, inaintea pasaportarii ulterioare pe pietele-cheie precum Marea Britanie, Franta sau Polonia.

Licenta bancara va permite utilizatorilor sa isi depuna salariile direct in Revolut, iar depozitele vor fi garantate pana la 100.000€ prin Schema Europeana de Garantare a Depozitelor. In plus, vom incepe sa lucram pentru a oferi utilizatorilor descoperit de cont (overdraft), precum si la dobanzi competitive fata de creditorii traditionali de pe piata, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.

19. Aveti in plan sa oferiti servicii catre comercianti (pos-uri de exemplu)?

Da, dar nu avem o data estimativa la care vom putea face asta.

20. Ce va propuneti pentru 2019?

La nivel global, 2019 va fi anul in care vom incepe implementarea licentei bancare si pasaportarea ulterioara a acesteia in diferite tari europene. Vrem sa oferim overdraft si de consum si pentru afaceri, sa lansam platforma de fara comisioane, si sa continuam expansiunea globala (am anuntat deja obtinerea licentelor in Singapore si Noua Zeelanda, urmeaza Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelanda).

In Romania, vrem sa oferim utilizatorilor IBAN-uri romanesti si sa lansam si aici toate functionalitatile produsului, printre care si plata cu telefonul. In plus, e prioritar pentru noi sa continuam sa crestem si sa ajungem la cel putin 250.000 de utilizatori pana la finalul anului
.