Portalul financiar FinZoom.ro, prin vocea analistului Stefan Belloiu, a realizat un interviu cu Laurentiu Nedelcu, Manager pentru Europa Centrala si de Est, Saxo Bank, care a avut amabilitatea sa raspunda la cateva intrebari privind modalitatile de in tara noastra.

FinZoom.ro: Protestele din Romania au fost prezentate la nivel international. Este aceasta o opotunitate pentru investitorii romani?

Saxo Bank: Nu stiu daca i-as spune oportunitate deocamdata cat mai degraba reprezinta o punere in prim plan a Romaniei. Momentan, din cate observ, lumina in care a fost pusa Romania in urma protestelor nu este neaparat una rea. Lumea din afara a interpretat-o in general ca un semnal pozitiv, a hotararii romanilor de a incheia socotelile cu unele manifestari negative din sfera politica care devenisera impamentenite, o confirmare a dorintei de reforma, de schimbare, care in ultimii ani a reprezentat un imbold de crestere economica. Desi protestele au creat o situatie oarecum delicata din punct de vedere al imaginii, faptul ca acestea nu s-au precipitat ar trebui sa dea un plus de incredere investitorilor institutionali, multi dintre ei privind inca Romania cu prudenta.

FinZoom.ro: Ce instrumente sunt disponibile pentru romanii care investesc cu Saxo?

Saxo Bank: Unul dintre atuurile principale, punctele forte ale Saxo Bank in oferta catre clientii sai o reprezinta paleta foarte larga de instrumente puse la dispozitie spre tranzactionare, si nu doar instrumentele in sine ci si infrastructura de servicii care vine sa le suporte. Platformele SaxoBank, partea pur tehnica din spatele acestora reprezinta avantgarda in acest domeniu, Saxo Bank fiind de multe ori un deschizator de drumuri in industrie. Ma refer prin asta la inovatie in privinta platformelor, usa de acces principala a investitorului pe piete, cat si continua expansiune a sferei de servicii. Un exemplu de astfel de servicii relativ nou lansate sunt strategiile de tranzactionare si portofoliile administrate, disponibile sub denumirea de Saxo Select, o gama de servicii care extinde oferta Saxo Bank in domeniilor investitiilor pasiv administrate. Acesta este un serviciu care prezinta o mare popularitate in randul investitorilor romani, unde de multe ori intalnim oameni interesati si cu resurse financiare suficiente pentru a considera deschiderea unui cont cu noi, dar cu prea putina experienta, incredere in sine, sau uneori lipsa de timp pentru a considera pe cont propriu - Saxo Select vine sa umpla acest gol – la aproximativ un de la lansarea serviciului, rezultatele privind numarul de clienti interesati sunt foarte incurajatoare, asa ca de curand am extins disponibilitatea serviciului la majoritatea clientilor Saxo Bank, nu doar la nivel regional.

FinZoom.ro: Romanii sunt cunoscuti pentru nivelul scazut de economii si . Se maturizeaza piata aici? Se vede un trend pozitiv? Vom putea sa prindem din urma tarile vestice in economii si procente de ?

Saxo Bank: Ideea de a "prinde din urma" statele vestice si a ajunge la media UE specific este una des vehiculata sip e placul romanilor. Bineinteles, lucrul asta nu se poate intampla peste noapte si nu fara eforturi mari. In privinta nivelului de economisire cat si apetitul pentru bineinteles nu ne putem compara cu piete mature precum cele din Vest, insa pentru Saxo Bank Romania reprezinta o piata in crestere – cu siguranta nu putem vorbi de o piata stagnanta sau suprasaturata. Putem vorbi in schimb de o tendinta de rafinare a intereselor romanilor, in sensul ca, daca traditional majoritatea erau interesati in proportie mare doar de instrumente clasice si simple precum actiunile acum 5-6 ani, actual cea mai mare parte a clientilor noi sunt din categoria celor cu interese multiple, care nu se rezuma doar la fi detinatori de actiuni pe termen lung sau foarte lung. Odata cu cresterea si afirmarea unei clase de mijloc tot mai dezvoltate, Romania ar trebui de asemenea sa prezinte mult mai mult interes atat din punct de vedere a investitiilor straine catre Romania, cat si in sens invers, interesul romanilor de a avea plasamente in strainatate.

FinZoom.ro: In ce investesc romanii, potrivit informatiilor detinute de dumneavoastra?

Saxo Bank: Desi actiunile reprezinta probabil, statistic vorbind, produsul singular cel mai accesat de clientii romani, apetitul pentru alte instrumente, cat si tendinta de diversificare sunt trenduri pronuntatela nivelul clientului mediu in Romania, lucru firesc odata cu cresterea nivelului general de educatie financiara.

Asadar, pe scurt, romanii investesc in de toate, si nu se sfiesc sa arunce o privire si la lucruri noi pe care nu le-au mai incercat inainte, iar faptul ca media de varsta a investitorului mediu din Romania este mai mica decat piete mature precum Germania sau Marea Britanie spre exemplu, ajuta de asemenea, oamenii tineri fiind in general mai deschisi la nou.

Atunci cand am realizat, cu ceva timp in urma, un studiu care sa faca o radiografie, sa contureze portretul investitorului roman "mediu" asa cum il vede Saxo Bank, concluzia a fost ca este un tanar profesionist, educat, cu venituri peste medie, dispus sa incerce si alte in afara bursei locale sau a altor metode traditionale de .

Stefan Belloiu – Analist Financiar FinZoom.ro