Joi, Guvernul Romaniei a adoptat un proiect de hotarare prin care inlocuieste ROBOR cu noul indice IRCC si pentru programele guvernamentale Prima Casa, Investeste in tine si Prima masina.

Ce modificari apar la Programul Prima Casa?

Conform documentului, costul total al finantarilor acordate in cadrul programului Prima Casa se compune din:
  1. rata dobanzii stabilite pe baza indicelui de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)+ o marja de maximum 2% pe an pentru creditele in lei
  2. comisionul de gestiune datorat FNGCIMM si platit de beneficiarul creditului. Nivelul comisionului de gestiune si al comisionului unic de analiza, calculat la soldul garantiei statului, se negociaza anual intre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM si se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.
Atentie! Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator si nu include costul evaluarii terenului, locuintei, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, dupa caz.

Compara pe Finzoom.ro Creditele Prima Casa.

Costul Programului Prima Masina

Conform documentului, costul total al finantarilor acordate in cadrul Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi este suportat de catre beneficiar. Acesta se compune din rata dobanzii stabilite pe baza indicelui de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) + marja de maximum 3% pe an.

Important! Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator si cheltuielile obligatorii legate de finantare, in toate etapele finantarii si nu include costul asigurarii, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate, prima de garantare, penalitatile percepute conform contractului de finantare.

Compara Creditele Auto pe Finzoom.ro  pe https://www.finzoom.ro/credite/auto/

Costul Programului Investeste in tine

In ceea ce priveste Programul guvernamental "Investeste in tine" costul total este format din rata dobanzii stabilite pe baza indicelui de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) plus o marja de maximum 2% pe an.

Atentie! Marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii.

Dobanda si comisioanele sunt suportate de catre stat. Detalii gasiti in articolul: A fost aprobata legea pentru Programul ”Investeste in tine”. Vezi care sunt modificarile

Pana in data de 2 mai 2019, la toate creditele in lei cu variabila era compusa din indicele ROBOR (la 3 sau 6 luni) si o marja.

Dupa aceasta data a fost introdus un nou indice (IRCC) pentru , insa acesta nu era aplicat si in cadrul programelor Prima Casa, Prima Masina sau a Programului "Investeste in tine".

Citeste si: Dobanzi mai mari cu IRCC decat cu ROBOR [VIDEO]

Daca ai nemultumiri cu banca ta, CSALB va aduce intelegere. Gratuit, corect, in mai putin de trei luni.

CSALB este o institutie infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri, pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) prin aplicatia online aflata pe site-ul www.csalb.ro. Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere este desemnat un Conciliator. CSALB colaboreaza cu peste 20 de conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta. Mai multe informatii despre activitatea Centrului puteti obtine si la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Cand 2 negociaza, al 3-lea ii impaca!