Ieri, la Dezbaterea aniversara cu tema "Un sfert de veac de la redeschiderea pietei valutare in Romania" - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a criticat titlurile recente din presa care anuntau cresterea dobanzilor la mai repede decat se anticipa, argumentand ca acestea ar putea chiar sa scada la si sa creasca la depozite in viitorul apropiat.

Aceasta deoarece BNR nu doreste sa creasca de referinta. Mai mult, BNR intentioneaza sa micsoreze diferenta de ±1,50 puncte procentuale (de exemplu la ±1,25), intre facilitatile de depozit si pe care BNR le acorda bancilor si rata dobanzii de politica monetara.

Adica bancile sa-si poata plasa bani la BNR cu de +0.5% (in loc de +0.25% acum) si sa poata sa se imprumute de la BNR cu 3% (in loc de 3.25% acum).

Imprumutandu-se mai ieftin, bancile ar putea chiar sa reduca dobanzile la creditele acordate la randul sau populatiei si firmelor.

Citeste si: Isarescu – In Romania nu vom vedea dobanzi negative

Ratele dobanzilor de politica monetara si ale facilitatilor permanenteDobanzi la si depozite la minime istorice

In dorinta de a impulsiona creditarea, BNR a scazut succesiv de 4 ori numai in anul 2015 rata dobanzii de politica monetara, care este in acest moment la un minim istoric, de 1,75%.

Indicele bancar ROBOR 3M (la 3 luni), care intra in componenta dobanzilor variabile pentru majoritatea creditelor in lei, ipotecare si de consum, este acum si el la cea mai mica valoare inregistrata vreodata (0.75%) si este pe un trend descrescator.

Vezi evolutia din ultimii 10 ani a indicelui Robor pe FinZoom.ro, in Sectiunea Statistica, Indici de Referinta Robor la 3 luni

Compara pe www.FinZoom.ro costurile totale ale creditelor, DAE (Dobanda Anuala Efectiva), oferite de bancile din Romania, in sectiunile: Credite Ipotecare, Credite Prima Casa, Credite de Nevoi Personale si Credite Auto si vezi evolutia Indexului DAE FinZoom pentru (in lei si euro) in Sectiunea Statistica/Indexuri DAE FinZoom.

Compara pe www.FinZoom.ro dobanzile oferite de bancile din Romania la depozitele pentru persoane fizice si companii in Sectiunea Depozite la termen si Sectiunea Depozite IMM si vezi evolutia Indexului DAE FinZoom pentru depozite (in lei, euro si usd) in Sectiunea Statistica/Indexuri DAE FinZoom.