In tarile Uniunii Europene dobanzile negative la depozite, chiar si la , sunt deja o realitate inca din 2014-2015.

In iunie 2014, Banca Centrala Europeana (BCE) a impus pentru prima data o rata negativa de , de -0.1% la depozitele constituite de banci la banca centrala, pentru a stimula creditarea si pentru a evita o deflatie mare in zona euro. O rata negativa a dobanzii inseamna ca BCE taxeaza banii pastrati de banci la banca centrala. Practic, astfel le-a spus bancilor ca daca nu vor sa dea , sa plateasca pentru banii pastrati in banca centrala.

Elvetienilor le-a placut aceasta idee si au aplicat-o din decembrie 2014. Urmati apoi de danezi si suedezi. Saptamana trecuta, banca centrala a Japoniei a decis ca zero nu este suficienta pentru a stimula creditarea si consumul si a trecut la negativa.

Vom vedea si In Romania dobanzi negative la depozite?

In cadrul conferintei de presa organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in 9 februarie 2016, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei, guvernatorul Mugur Isarescu a fost intrebat daca vom vedea in curand si la noi in tara dobanzi negative la depozite si .

Guvernatorul BNR a raspuns ca nu crede ca se va intampla asa ceva, din 4 motive:

1. Inflatia negativa prin care trece tara noastra de cateva luni este tranzitorie, datorandu-se in special reducerii cotei de TVA la produsele alimentare din iunie 2015. Deja variatiile lunare ale inflatiei au redevenit pozitive si se va reveni la alte cifre anuale din acest an, inca din vara.

2. Excesul de lichiditate din piata, cu care s-au confruntat bancile, s-a mai diminuat in ianuarie 2016

3. BNR va avea grija sa nu se ajunga la dobanzi negative (n.r. la depozitele constituite de banci la BNR), iar bancile vor fi suficient de rezonabile sa nu aplice dobanzi negative mai departe catre consumatori.
Ecartul intre rata dobanzii de politica monetara si rata dobanzii pentru depozitele si creditele constituite de banci la BNR este de ±1,50 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara (in prezent de 1.75%). Astfel bancile pot plasa depozite la BNR cu de 0.25% si se pot imprumuta cu dobanzi de 3.25%.

4. Rata de limita de +0.25%, oferita in prezent de BNR bancilor pentru depozite, functioneaza. Astfel banii sunt absorbiti de BNR de la banci in fiecare seara, prin depozite overnight, la o pozitiva.

Compara pe www.FinZoom.ro dobanzile oferite de bancile din Romania la depozitele pentru persoane fizice si companii in Sectiunea Depozite la termen si Sectiunea Depozite IMM si vezi evolutia Indexului DAE FinZoom pentru depozite (in lei, euro si usd) in Sectiunea Statistica/Indexuri DAE FinZoom.

Evolutie Index DAE FinZoom pentru Depozite in RON, EUR, USD


Indexul DAE FinZoom pentru depozite a scazut in ultimii 6 ani cu:
  • 8.21 pp (puncte procentuale) pentru depozitele la termen in lei (de la 9.37 in decembrie 2009, la 1.16 in decembrie 2015)
  • 2.79 pp pentru depozitele la termen in euro (de la 3.15 la 0.36)
  • 1.45 pp pentru depozitele la termen in dolari americani (de la 1.86 la 0.41).
Indexul DAE FinZoom ia in calcul cele mai bune dobanzi oferite de fiecare banca din Romania in luna respectiva, ponderate cu cota de piata a fiecarei banci.