Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, la invitatia Comisiei de Buget si Finante a Senatului, a venit sa dea declaratii legate de ROBOR.


ROBOR nu poate fi manipulat si cartelizat de catre banci

Intalnirea la Senat a fost condusa de deputatul Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata, care a acuzat bancile ca manipuleaza ROBOR-ul:

"In legatura cu ROBOR, au fost un lung sir de declaratii ale dumneavoastra, contradictorii, si as vrea sa lamurim cateva aspecte. In 28 noiembrie 2018 spuneati asa: ROBOR-ul este un produs al pietei, noi doar il calculam. La fel, procedam si cu cursul. In data 15 ianuarie spuneati ca nu este adevarat ca ROBOR-ul este manipulat de banci, de fapt este influentat de BNR, fiind principalul instrument de politica monetara. Cand ati spus adevarul, domnule guvernator?"

"In ambele cazuri" a fost raspunsul lui Mugur Isarescu:

"Dati-mi voie sa va spun ce este ROBOR-ul. Este un indice al pietei monetare interbancare, formata numai din banci ce au conturi curente deschise la BNR. Aceste banci, nu sunt multe, vreo 40. Alimentarea cu lichiditate a economiei romanesti, inclusiv a Trezoreriei se face prin aceasta piata interbancara si prin bancile respective, totalul conturilor la nivelul economiei depasind milionul. BNR nu are niciun cont pe persoana fizica. Si noi ne luam banii tot prin banci. Ceea ce se numeste alimentarea cu bani a economiei se face prin aceasta piata. Bancile coteaza intre ele. Unele au surplus de lichiditate, altele au deficit de lichiditate, se vede in conturile lor curente. Noi nu stam intr-un prepeleac, si spunem sa facem cutare sau cutare, vedem situatia monetara reala a fiecarei banci, ce exista in contul fiecarei banci. Fiecare banca prin trezorierul ei primeste 2.000 de plati si face 6.000 de incasari. In functie de plati si incasari, de alte operatiuni, are sau nu surplus de lichiditate. Unele au, altele au deficit. Tranzactioneaza intre ele. Piata monetara este numai intre banci. Acest ROBOR este o intelegere intre banci. Cum va duceti la magazin si cumparati un produs, intelegeti pretul, platiti si bateti palma".

In urma acestui raspuns, Daniel Zamfir acuza bancile ca au o intelegere de tip cartelar: "In legea concurentei se spune ca intelegerea intre banci e interzisa!"

Isarescu i-a raspuns ca intelegerea dintre banci legata de ROBOR nu este o intelegere cartelara:

"Este vorba despre intelegere, nu intelegere de tip cartelar. Intelegerea este normala, intelegerea de tip cartelar este anormala. Si-atunci se pune intrebarea: exista riscul ca ROBOR-ul, ca stabilita intre banci, sa fie de tip cartelar? Si noi spunem Nu.
ROBOR nu poate fi cartelizat intrucat exista un culoar de dobanzi intre care acesta se poate plimba. Daca toate bancile ar avea exces de lichiditate ar cobori la 1.5% si s-ar opri orice de cartelare. Daca bancile sunt in deficit de lichiditate, ROBOR-ul creste, iar cand ajunge la 3.5% si se pot imprumuta direct de la BNR. E un sistem automat folosit de mai toate bancile centrale si care functioneaza foarte bine."

Isarescu: Vreti dobanzi mai mici? Reduceti inflatia si deficitele de cont curent si cel extern

O noua modalitate de calcul ROBOR, asta au sugerat senatorii.

Mugur Isarescu: "La asta lucram cu echipa de la Ministerul de Finante. Dumneavoastra vreti altceva si atunci hai sa spunem ce vreti, vreti sa fim cu dobanzi mai mici in Romania, da? Si noi vrem sa fim si pentru asta trebuie sa facem trei lucruri. Venim cu inflatia in jos, da, dar nu o aducem noi apasand pe un buton. Reducem deficitele. Puteti sa reduceti deficitul de la 2,5 la 1, ca sunteti cu bugetul in fata? Si reducem si deficitul extern, pai asta extern chiar ca nu puteti sa-l aduceti peste noapte, ca sunt zeci de mii de agenti economici care lucreaza."

Am avut 4-5 ani de pierderi masive in sistemul bancar

O alta acuza adusa BNR-ului de catre Daniel Zamfir este faptul ca au indemnat oamenii sa se imprumute cand ROBOR era la minime istorice, stiind ca acest indice va creste pe viitor.

Isarescu a precizat ca nu a indemnat lumea sa se imprumute si ca fiecare decide daca ia sau nu , in plus acesta a mai spus ca a atras atentia ca "dobanzile mici sunt de domeniul trecutului".

Profiturile bancilor, a fost un alt subiect adus in discutie de senatori, care spun ca au fost prea mari. Cifrele nu sunt adevarate, a fost raspuns guvernatorul.

Mugur Isarescu: "Cifrele pe care le aveti cu profitul nu sunt adevarate. Daca vreti va dam informatiile necesare, sunt pigulite cifre din diverse parti. Am avut 4-5 ani de pierderi masive in sistemul bancar."