Cu prilejul adunarii anuale la Bucuresti a Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte, reprezentantii bancilor din tarile cu traditie in sistemul Bauspar au analizat situatia actuala din Romania.

"Peste 40 de milioane de europeni utilizeaza produsul bauspar si beneficiaza de avantajele sale, 500.000 dintre acestia sunt romani. Experienta tarilor europene (Germania, Austria, Cehia, Slovacia etc.) demonstreaza ca sistemul de economisire-creditare este o solutie sustenabila pentru imbunatatirea conditiilor locative ale familiilor cu venit mediu si sub mediu. Sistemul Bauspar genereaza efecte sociale importante pentru ca investitiile ce vizeaza imbunatatirea conditiilor locative reprezinta un motor de crestere economica si un factor important de creare de locuri de munca (in constructii si domeniile conexe). Consideram ca in Romania exista un potential de crestere substantiala a sistemului de economisire-creditare in urmatorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor tari europene", a declarat Jan Jenícek, presedintele EFBS.

Citeste si: Bauspar, cheia succesului in Cehia

Cehia, una dintre tarile cu traditie din Uniunea Europeana, aniverseaza 25 de ani in sistem Bauspar.

Presedintele EFBS a declarat ca sistemul Bauspar este foarte popular printre locuitorii tarii, iar pentru ca acest sistem sa functioneze are nevoie de 5-7 ani sa se dezvolte.

Cehia este una dintre tarile in care produsul de economisire-creditare este foarte bine primit si utilizat de populatie, peste 15 milioane de contracte au fost incheiate (din 1993 de cand a aparut).

Pe piata din Cehia, 5 banci au aderat la sistemul Bauspar spre deosebire de tara noastra unde sunt doar 2 banci (Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte).

Activitatea bancilor de locuinte din Romania, este blocata

In Romania, sistemul Bauspar a implinit 10 ani, insa de aproximativ 2 ani activitatea bancilor de locuinte din Romania este blocata ca urmare a unui control al Curtii de Conturi.

Cele doua banci sunt acuzate ca acorda ilegal prima de stat pentru clienti persoane fizice, copii minori care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima dar si persoane varstnice (peste 65 de ani), care ar incheia contractele de economisire doar pentru a primi prima cat si utilizarea sumelor economisite in alt scop decat locativ.

O noua nemultumire se refera la faptul ca sumele economisite (inclusiv prima) nu au fost justificate si utilizate in scop locativ.

In tari precum Austria, Germania sau Cehia acest lucru e absolut normal.

Poti detine mai multe contracte si nu ai limita de varsta

Reprezentantii tarilor europene au precizat ca pentru un contract Bauspar nu exista limita de varsta, un client putand detine chiar mai multe contracte.

Sumele economisite nu trebuie justificate. Jan Jenicek, declara ca diferite studii aratau ca 75% dintre clientii bancilor pentru locuinte au folosit banii pentru scopuri locative (recontructia caselor, schimbarea geamurilor, etc.), iar alti clienti au decis sa utilizele sumele pentru copii, familie sau chiar pentru un sprijin la batranete.

Citeste si: Sistemul Bauspar, un potential de crestere pentru tarile din UE

Partea de economisire este foarte importanta

Este nevoie de clientii sa economiseasca pentru a sustine creditarea: "In tarile ce au sistem Bauspar nu am avut probleme pe partea de economisire. De ce nu am avut probleme? Este important sa economisesti bani in sistem ca in cativa ani sa poti lua un credit", a declarat Andreas Zehnder, director executiv EFBS.

Tari precum Elvetia si Franta au sisteme similare Bauspar, si au inteles ca pentru a exista creditare trebuie sa existe economisire si asta face sistemul sa fie stabil.

Citeste si: Bauspar, un sprijin pentru romanii cu venituri modeste

Clientii trebuie sa fie recompensati pentru ca economisesc

"In anumite tari se ofera prima cetatenilor pentru a-i incuraja sa economiseasca si sa accelereze procesul de economisire. Este necesar, in special pentru persoanele cu venituri mici, sa ii motiveze sa economiseasca bani, asta este modelul nostru de business", arata Andreas Zehnder.

In Cehia prima de stat este de 10% (initial 25%, ulterior 20%), adica maximum 2.000 coroare, aproximativ 70 euro / an, comparativ cu Romania, unde un client trebuie sa economiseasca 1.000 de euro pentru a primi prima maxima de 250 euro (25%).

Christian Konig, seful departamentului juridic al Federatiei Bancilor pentru Locuinte, a spus ca statul german a decis sa sprijine clientii cu venituri modeste, prima de stat este diferita in functie de situatia personala a clientului, 45 de euro / an daca nu are persoane in intretinere sau 90 de euro, daca clientul este casatorit si are copii.

Sistemul Bauspar - asigurare de sanatate pentru casa ta

"La 4-5 ani casa ta are nevoie de intretinere, un sistem nou de incalzire, noi geamuri, asa cum spunem noi, asigurare de sanatate pentru locuinta ta. In Romania acest lucru nu este gratis, trebuie sa plateste pentru ea", a declarat Andreas Zehnder.

Este nevoie de cel putin 7 ani ca sistemul sa devina stabil

"Multi oameni au avut incredere in sistemul Bauspar, nu exista fluctuatii, ramane la fel pe toata perioada contractului" a declarat reprezentantul bancii germane.

Reprezentantii bancilor pentru locuinte spera ca sistemul sa devina operational in scurt timp

In prezent, la Parlament exista un proiect de lege menit sa clarifice modul de functionare al acestui sistem, astfel incat cele doua banci sa poata inrola noi clienti in sistem.

"Speram ca dupa acesti ani in Romania, dupa o saptamana sau cel mult o luna acest sistem sa devina operational", a conchis Andreas Zehnder.