In cadrul conferintei "Falimentul personal, intre avantaje si dezavantaje", organizat de Legal Magazin, subiectul insolventei persoanelor fizice a fost dezbatut de catre avocatul Gheorghe Piperea.

Legea 151/2015 a avut un traseu interesant, dupa publicarea in Monitorul Oficial pe 26 iunie 2015, aceasta trebuia sa intre in vigoare la 26 decembrie 2015, insa termenul de intrare in vigoare a fost amanat pana la 31 decembrie 2016, ca pe 4 octombrie 2016, Camera Deputatilor sa devanseze termenul cu 2 luni (31 octombrie 2016).

Citeste si: Legea falimentului personal intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie

Insa nici la 31 octombrie legea nu a intrat in vigoare, ea a fost retrimisa de Presedinte la Parlament in vederea reexaminarii, iar cel mai probabil termenul de 31 decembrie 2016 nu va fi devansat.

Avocatul Gheorghe Piperea este de parere ca aceasta lege nu va intra in vigoare nici la sfarsitului anului: "Nu cred ca va intra in vigoare nici pe 31 decembrie pentru ca sunt extrem de multe conditionalitati".

Citeste si: Legea insolventei persoanelor fizice amanata!

Gheorghe Pipera isi sustine ideea prin faptul ca "legea a fost facuta in asa maniera sa necesite mai multe tipuri de hotarari de guvern, metodologii, proceduri", care nu sunt gata.

In opinia lui, legea stabileste si o serie de piedici, spre exemplu termenul in care se poate descarca o datorie poate ajunge si pana la 10 ani.

"Un condamnat pentru talharie poate sa fie reabilitat mai devreme de 10 ani".

O alta bariera pusa debitorilor face referire la faptul ca "daca in ultimii 2 ani ai fost dat afara de la locul de munca din vina ta, nu ai voie sa fii pus sub protectia Tribunalului".

Cum poti dovedi ca nu ai fost concediat din vina ta?

Poti dovedi ca ai fost concediat abuziv in instanta, insa un astfel de proces poate dura si 4 ani. Totodata, debitorului i se solicita sa-si caute un nou loc de munca, insa ce se intampla cu cei peste o anumita varsta,
cei peste 45 de ani poate nu vor mai obtine un loc de munca.

Datorita acestei legi, romanii de buna-credinta, ce nu isi mai pot plati datoriile pot cere reesalonarea restantelor pe o perioada de 5 ani, pe baza unui plan de redresare financiara.

Pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa, cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului este de 15 salarii minime pe economie ( 18.750 lei brut).

Initierea procedurii de insolventa

In cazul debitorului aflat in incapacitate de plata (aflat in stare de insolventa), la comisia de insolventa se depune o cerere de deschidere a procedurii de insolventa pe baza unui plan de rambursare a datoriilor.

In cazul in care situatia financiara a debitorului este "iremediabil compromisa si un plan de rambursare a datoriilor nu poate fi eliberat si pus in executare, acesta poate solicita direct instantei judecatoresti competente deschiderea procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active".

Debitorul poate depune la comisia de insolventa o cerere de aplicare a procedurii simplificate de insolventa, daca indeplineste cumulativ aceste conditii:
  • cuantumul total al obligatiilor sa fie de cel mult 10 salarii minime pe economie (12.500 lei brut);
  • nu are bunuri sau venituri urmaribile;
  • are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.

Debitorii trebuie sa stie ca urmatoarele categorii de bunuri sunt neurmaribile, adica nu pot fi supuse valorificarii in procedurile prevazute de prezenta lege:

a) bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, necesare debitorului si familiei sale pentru un trai rezonabil, dar fara ca valoarea fiecaruia sa depaseasca 5.000 lei;
b) obiectele de cult, daca nu sunt mai multe de acelasi fel, dar fara ca valoarea fiecaruia sa depaseasca 2.000 lei;
c) un vehicul, daca acesta este in mod indispensabil necesar debitorului si familiei sale inclusiv pentru deplasarea de la/catre locul de munca si care valoreaza cel mult 5.000 euro, iar costul dobandirii sale nu face obiectul unei creante impotriva averii debitorului;
d) obiectele necesare, in mod rezonabil, debitorului ce sufera de un handicap sau persoanelor din intretinerea sa aflate in aceasta situatie si obiectele destinate ingrijirii bolnavilor;
e) alimentele necesare debitorului si persoanelor aflate in intretinerea sa pe durata desfasurarii procedurii;
f) bunurile care servesc la exercitarea ocupatiei sau profesiei debitorului, in conditiile art. 728 alin. (1) din Codul de procedura civila;
g) inventarul agricol, inclusiv animalele de munca, furajele pentru aceste animale si semintele pentru cultura pamantului, daca debitorul se ocupa cu agricultura, in masura necesara continuarii lucrarilor in agricultura, in afara de cazul in care asupra acestor bunuri exista un drept real de garantie sau un privilegiu pentru garantarea creantei;
h) scrisorile, fotografiile si tablourile personale sau de familie si altele asemenea;