Legea care ar putea ajuta romanii cu la plata datoriilor catre banci sau alti creditori, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018, cu o intarziere de doi ani, in care a suferit trei amanari.

Desi au trecut peste doi ani de la promulgarea legii, autotitatile nu sunt pregatite, iar personalul responsabil cu aplicarea procedurilor prevazute de Lege trebuie instruit.

Care sunt organele care aplica procedura de insolventa?
 • comisia de insolventa si administratorul procedurii
 • instantele judecatoresti si lichidatorul
"Comisia de insolventa la nivel central este alcatuita din cate un reprezentant al fiecareia dintre urmatoarele institutii: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Oficiul National al Registrului Comertului - Directia Buletinul Procedurilor de Insolventa. Aceasta este sprijinita, in activitatea sa, de un aparat tehnic, care functioneaza ca departament in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Comisia este condusa de un presedinte", se arata in lege.

Citeste si: Legea insolventei persoanelor fizice amanata!

Citeste si: Legea falimentului personal intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie

Citeste si: Legea falimentului personal amanata din nou

Citeste si: Legea falimentului personal sufera o noua amanare

Cum se deschide procedura de insolventa?

Pentru a deschide procedura de insolventa, debitorul trebuie sa depuna personal sau sa trimita prin posta o cerere pe baza de plan de rambursare a datoriilor, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnatura electronica certificata, la comisia de insolventa la nivel teritorial din judetul in care isi are domiciliul.

Atentie! Cu cel putin 30 de zile inainte de depunerea cererii de insolventa, debitorul trebuie sa notifice creditorii despre intentia sa de deschidere a procedurii de insolventa printr-un mijloc de comunicare ce asigura confirmarea primirii.

In cazul in care situatia financiara a debitorului este iremediabil compromisa si un plan de rambursare a datoriilor nu poate fi elaborat si pus in executare, acesta poate solicita direct instantei judecatoresti competente deschiderea procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active.

Important! Chiar daca Guvernul a anuntat ca s-a adoptat Hotararea privind constituirea comisiilor de insolventa, nici pana in acest moment nu se cunosc datele de contact ale acestora, iar debitorii se afla in imposibilitatea de a trimite cererile privind intrarea in insolventa.

Cand se poate declara faliment personal

Persoana fizica poate solicita deschiderea insolventei personale atunci cand are o intarziere de peste 90 de zile la plata datoriilor catre banci sau alti creditori, iar cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului este de 15 salarii minime pe economie.

Luand in calcul cresterea salariului minim de la 1.450 lei la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, debitorul trebuie sa aiba datorii mai mari de 28.500 lei sau 6.000 euro.

Citeste si: Guvernul pregateste cresteri de salarii si pensii in 2018

Planul de rambursare a datoriilor in cazul insolventei persoanelor fizice se va determina in functie de nivelul de trai rezonabil si de nevoile de locuit ale debitorului.

Pentru a determina criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, se vor lua in calcul si urmatoarele aspecte:
 • valoarea cosului minim lunar de consum, stabilit in baza informatiilor primite de la Institutul National de Statistica si/sau Institutul pentru Calitatea Vietii;
 • particularitati de ordin financiar, structura pietei fortei de munca;
 • valoarea minima a cheltuielilor profesionale si/sau de scolarizare;
 • pretul utilitatilor, al alimentelor si al produselor de baza;
 • componenta si structura familiei debitorilorului, prin includerea in aceasta a persoanelor aflate in intretinerea debitorului, a persoanelor carora debitorul le presteaza intretinere si a persoanelor care convietuiesc cu debitorul sau care contribuie la prestarea intretinerii;
 • existenta unor situatii speciale de sanatate, integritate fizica, dizabilitati in cazul debitorului ori al persoanelor aflate in intretinere sau cu care convietuiesc;
 • cheltuielile minime legate de functionarea si intretinerea unui vehicul indispensabil si costurile folosirii sistemului de transport public sau a unui mijloc de transport alternativ si a costurilor asociate;
 • cheltuielile minime determinate de cresterea, ingrijirea si educarea copilului aflat in intretinerea debitorului, raportat la varsta copilului;
 • exigentele minimale ale unei locuinte convenabile pentru debitor si persoanele aflate in intretinerea sa sau cu care convietuieste.
Ce se intampla cu locuinta debitorului?

Normele metodologice ale legii insolventei, prevad ca in cazul in care prin planul de rambursare se stabileste ca locuinta familiei urmeaza sa fie valorificata pentru acoperirea datoriei, prin dare in plata sau vanzare, iar debitorul doreste sa ramana in locuinta, comisia de insolventa trebuie sa stabileasca cuantumul chiriei, tinand cont de disponibilitatile financiare ale debitorului luandu-se in considerare si valoarea chiriei pentru locuintele sociale din localitatea respectiva.

In planul de rambursare se stabileste ce suma va plati debitorul fiecarui creditor din suma totala defalcata pe luna.

Citeste mai mult: Rambursarea datoriilor in cazul insolventei persoanelor fizice se va face in functie de nivelul de trai al debitorului