Legea care ar fi ajutat mii de romani cu restante la banci a fost amanata cu un an de catre Guvern.

Legea falimentului personal a fost publicata in Monitorul Oficial nr.464 din 26 iunie 2015 si ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Datorita acestei legi, romanii ce nu isi mai pot plati datoriile pot cere reesalonarea restantelor pe o perioada de 5 ani, pe baza unui plan de redresare financiara.

Guvernul a prezentat pe 23 decembrie motivele ce au condus la amanarea termenului de intrare in vigoare a legii.

Potrivit Guvernului, nu au fost indepliniti toti pasii prevazuti in actul normativ in cele 6 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

Dan Suciu: "Nu a fost parcurs niciunul dintre acesti pasi in aceste 6 luni"

Guvernul precizeaza faptul ca nu au fost constituite comisiile la nivel central, acestea trebuiau facute la 3 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial, insa nici normele metodologice privind aplicarea procedurilor si tipurile de onorarii privind administratorul ce trebuiau realizate la 60 de zile de la publicarea legii.

Potrivit reprezentantilor Guvernului, prin amanarea acestei legi se asigura timpul necesar elaborararii normelor de aplicare a legii cat si pentru constituirea comisiilor de insolventa la nivel central si teritorial.

Potrivit OUG 61 / 2015 "se propune prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151 / 2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, pentru data de 31 decembrie 2016".

Se prelungeste perioada in care ANPC are sarcina sa constituie cele 42 de comisii de insolventa la nivel teritorila cat si cele de nivel national, totodata ANPC va organiza concursuri pentru angajarea personalului in cadrul comisiilor de insolventa cat si dotarea materiala a spatiului de lucru.

Potrivit initiatorului acestei legi, deputatul PSD Ana Birchall: "Amanarea implementarii Legii insolventei persoanelor fizice, un act normativ atat de asteptat de romanii aflati intr-o situatie financiara dificila, este o greseala si un lucru nedrept la adresa tuturor celor care asteapta sansa unei redresari financiare".

Pentru urmatorul an, Guvernul a adoptat un plan de actiune ce vizeaza rezolvarea problemelor intampinate.

Planul de actiune al implementarii Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice prevede:
 • Elaborarea si aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii 151 / 2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice
Normele sunt finalizate la nivelul ANPC urmand a fi transmise spre avizare si apoi adoptate in aprilie 2016.
 • Modificarea actelor normative de organizare si functionare a institutiilor reprezentate in comisiile de insolventa si a altor acte normative secundare
Numarul personalul va fi suplimentat la 180 persoane:
 • 7 persoane pentru comisia centrala si pentru aparatul tehnic aferent
  • 6 persoane pentru aparatul tehnic
  • 1 persoana ca membru al comisiei
 • 173 persoane pentru cele 42 de comisii teritoriale si cele 42 de aparate tehnice aferente:
  • 131 persoane pentru aparatul tehnic teritorial
  • 42 persoane ca membrii ai comisiilor teritoriale
 • Alocare personal pentru comisiile de insolventa de la nivel central si teritorial (judetean)
Prevede:
 • angajare personal pentru comisiile teritoriale si centrale
 • achizitii de bunuri si servicii
 • cursuri de formare personala
 • constituire comisii la nivel central si teritorial