BNR propune plafonarea gradului de indatorare la creditele acordate populatiei, in functie de tipul de , si valuta, prin modificari aduse Regulamentului 17/2012 privind unele conditii de creditare.

Despre limitarea gradului de indatorare, se vorbea de inca acum un an, cand BNR intentiona sa reduca gradul de indatorare la 50% (pentru ipotecare) si la 35% (credite de consum).

Irina Chitu, director FinZoom.ro: "Masura de limitare a gradului de indatorare, va restrange accesul la , dar va proteja consumatorii de supraindatorare si va reduce riscul ca acestia sa intre in incapacitate de plata".

Ce propune BNR?

La creditele ipotecare in lei cu variabila nivelul maxim al gradului de indatorare va fi 40%, iar la cele cu fixa 50%. In cazul creditelor in valuta, gradul maxim de indatorare va fi 35% pentru creditele cu fixa, respectiv 30% pentru cele cu variabila.

In ceea ce priveste creditele de consum in lei, plafonul este de 30% (credite cu fixa) si 25% pentru cele cu variabila. In cazul creditelor contractate in valuta plafonul maxim este 20% (pentru fixa), respectiv 15% (dobanda variabila).

Conform informatiilor aparute in spatiul media, pentru contractarea primului destinat achizitiei de locuinte, gradul de indatorare creste cu 5 pp (puncte procentuale), adica pentru un cu fixa
valoarea maxima va fi de 55%, comparativ cu 45% la cele cu variabila.

Daca BNR-ul va impune aceasta masura, de ea trebuie sa tina seama atat bancile cat si IFN-urile, atunci cand vor acorda .

Romanii care au deja nu vor fi afectati decat in situatia contractarii unui nou , urmand ca banca sa calculeze gradul de indatorare conform datelor din proiect.Sursa video: PRO TVSursa video: Antena 1

Gradul de indatorare la banci si IFN-uri

In acest moment, bancile acorda cu un grad de indatorare de 50-62% pentru creditele ipotecare, mergand unele banci pana la 70% pentru creditele de consum. In timp ce unele IFN-uri accepta si grad de indatorare de peste 80%.


Cum se determina la banca gradul de indatorare?

Din venitul solicitantului de se scad cheltuielile de subzistenta (intre 260 lei si 350 lei, in functie de fiecare banca si pentru fiecare persoana aflata in intretinere / sotie, copii, daca este cazul) si alte obligatii de plata de genul popriri, CAR, pensie alimentara (altele decat cele de natura credutului). Rezulta astfel venitul disponibil.

Grad de indatorare de 50% inseamna ca: toate ratele la creditele persoanei respective (credite ipotecare, de nevoi personale, auto, de , overdraft) nu pot depasi jumatate din venitul disponibil calculat mai sus.

Studiu de Caz FinZoom: La ce suma se poate incadra un consumator pentru un de nevoi personale?

De exemplu, o persoana cu mediu net pe economie, 2.713 lei in aprilie 2018 si fara familie, copii sau alte datorii (se iau in calcul doar cheltuieli de subzistenta – 350 lei / persoana / in functie de banca), isi poate permite o rata lunara in jur de 700 lei (grad de indatorare 30%) si se poate incadra la un de consum de aproximativ 35.000 lei pe 5 ani, pe cand la un grad de 25%, rata maxima poate fi 590 lei (credit 25.000 lei).

Cu un grad de indatorare de 50%, aceeasi persoana putea lua un cu o rata lunara de 1.100 lei (un de nevoi personale in valoare de 50.000 lei), iar la un grad de 70%, rata maxima putea fi 1.654 lei ( de 75.000 lei).

Diferenta intre un grad de indatorare de 30% si unul de 50% reprezinta un de nevoi personale mai mic cu 15.000 lei sau chiar 40.000 lei pentru un grad de 70%.

...dar la un ipotecar?

La un grad de 40%, o persoana isi poate permite o rata lunara in jur de 945 lei si se poate incadra la un ipotecar de 160.000 lei.

Cu un grad de indatorare de 62% (in prezent), aceeasi persoana putea lua un cu o rata lunara de 1.460 lei (un ipotecar in valoare de 250.000 lei).

Intre cele doua grade de indatorare, diferenta consta in contractarea unui mai mic cu 90.000 lei.